SBÜ, Pekin Üniversitesi Arasında İş Birliği

Çin’den gelen üniversite heyeti, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına ilişkin çalışmalar hakkında bilgi almak ve iki ülke arasında geliştirilebilecek projeleri görüşmek üzere SBÜ'yü ziyaret etti.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ), geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları alanında Pekin Üniversitesi ile iş birliği yapacak.

SBÜ'den yapılan açıklamaya göre, Çin’den gelen Pekin Üniversitesi heyeti, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına ilişkin Türkiye'deki çalışmalar hakkında bilgi almak ve iki ülke arasında geliştirilebilecek projeleri görüşmek üzere üniversiteyi ziyaret ederek, yetkililerle görüştü.

Heyette, Pekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Wang Wei ve çok sayıda Çinli geleneksel ve tamamlayıcı tıp uzmanı yer aldı. SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl'ün ev sahipliğindeki görüşmede Sağlık Bakanlığı Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Daire Başkanı Dr. Mehmet Zafer Kalaycı, SBÜ Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Topçu ve SBÜ öğretim üyesi Doç.Dr. Mağfiret Abduveli de bulundu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Erdöl, dünyanın her yerinde çeşitli geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinin yüzyıllardan beri uygulandığını, bunun yaygınlığının son 10 yılda daha da arttığını belirtti.

Erdöl, üniversite olarak kanıta dayalı geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının Türk sağlık sistemine kazandırılması konusunda güçlü bir irade ortaya koyduklarını, üniversite bünyesinde buna ilişkin merkez kurulduğunu ifade ederek, 'Merkezimizde geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinin, Sağlık Bakanlığınca ilan edilmiş yeni eğitim standartları baz alınarak kurgulanan sertifikasyon eğitimlerine tabi tutulmuş hekimler tarafından uygulanması için 2017 başından itibaren eğitimler düzenleyecek, bu alanda araştırmacı yetiştirilmesini destekleyeceğiz. Öncelikle tıp, diş hekimliği ve eczacılık fakültelerinde olmak üzere sağlık bilimleri alanında eğitim gören öğrencilere eğitimler vereceğiz. Bunun hakkında toplumsal bilinci artırmaya yönelik çalışmalar yaparak, bu uygulamalar kapsamında kullanılabilecek ürün ve cihazların geliştirilmesi çalışmalarını da yürüteceğiz.' şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı ile afiliye protokolü olan 58 eğitim ve araştırma hastanesi bünyesinde geleneksel ve tamamlayıcı tıp merkezleri kurulmasını destekleyeceklerini aktaran Erdöl, “Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak, bu alanda tecrübeli ülkelerden, üniversitelerden yararlanmak istiyoruz. Bu konuda dünyadaki tecrübe ve bilgi birikiminden yararlanma ayrıca ilgili ülke örneklerini araştırma hedefimize uygun olarak Pekin Üniversitesi ile de her türlü akademik iş birliğine hazırız.' değerlendirmesinde bulundu.

Pekin Üniversitesi yetkilileri de geleneksel ve tamamlayıcı tıp biliminin ülkelerinde binlerce yıldır başarıyla uygulandığını, hekimlerin eğitimi, tecrübe ve kaynak paylaşımı başta olmak üzere birçok alanda SBÜ ile iş birliği içinde olmak istediklerini bildirdi.

Çinli heyet daha sonra üniversitenin Haydarpaşa’daki tarihi Mekteb-i Tıbbiye-İ Şahane külliyesinde bulunan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezini ziyaret etti. Merkezin uygulama ve planlamaları hakkında Çinli heyeti bilgilendiren merkez müdürü Yrd. Doç. Dr. Topçu, iki büyük üniversite arasında kısa, orta ve uzun vadede yapılabilecek iş birlikleri üzerinde görüş alışverişinde bulundu.

Daha sonra SBÜ’ye bağlı Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yeni kurulan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’ni ziyaret eden heyet, burası hakkında bilgi aldı, Türkiye’deki geleneksel tıp uygulamalarını görme fırsatı buldu.

Türkiye'de uygulanmasına izin verilen geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları arasında akupunktur, hipnoz, refleksoloji, hirudoterapi, ozonla tedavi, mezoterapi, fitoterapi, homeopati, osteopati, kayropraksi, maggot, proloterapi, apiterapi ve kupa yöntemleri yer alıyor.

Kaynak: AA