'Sahte Çürük Raporu' Davasında Sona Gelindi

Emekli hakim albay Ahmet Zeki Üçok’un da sanıkları arasında yer aldığı “Sahte çürük raporu” davasında, mahkeme heyeti Yargıtay’ın bozma ilamına uyulmasına karar vererek, dosyayı mütalaa için savcıya gönderdi.

Emekli hakim Albay Zeki Üçok’un da sanıkları arasında yer aldığı “Sahte  çürük raporu” davasının yeniden görülmesine başlandı. İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada sanıklar Ahmet Zeki Üçok, İsmail Es, Tahir Mete Turan, Taylan Özgür Düşko ve Fehmi Suna ile avukatları hazır bulundu. Başka suçtan hükümlü sanık Murat Tugay Ege ise duruşmaya cezaevinden getirildi.

Duruşmada söz verilen Cumhuriyet Savcısı Ahmet Eryeli, Yargıtay’ın bozma kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek bozma ilamına uyulmasını ve dosyanın mütalaa için kendisine gönderilmesini istedi.

Savcının görüşünü açıklamasının ardından, mahkeme heyeti sanıklara söz verdi. Sanık Ahmet Zeki Üçok, bozma sonrası yapılan ilk duruşmada iddia makamında bulunan duruşma savcısı ile heyette bulunan üye hakimlerden birinin FETÖ üyesi olmak suçlamasıyla görevden uzaklaştırıldığını söyledi.



Önceki yargılamada da başkan ve üyeler ile yine mütalaada bulunan Cumhuriyet Savcısının FETÖ üyesi olmak suçundan meslekten çıkarıldıklarını kaydeden Üçok, “Hatta Cumhuriyet Savcısı yurt dışına kaçmıştır. Ancak verdikleri kararlar hala yürürlüktedir. Biz dosyanın Yargıtay’a gönderilerek yeniden incelenmesini talep ediyoruz. Önceki yargılamada başkan olarak bulunan Metin Özçelik hakkında henüz Yargıtay kararı verilmeden önce ben Yargıtay’a bu konuda bir inceleme yapılması hususunda dilekçe sunmuştum. Henüz Yargıtay karar vermeden önce adı geçen başkan meslekten çıkartıldı. Dilekçemin incelenmediği konusunda bana Yargıtay’dan yazı geldi. Bu konuda da mahkemenizce inceleme yapılmasını talep ediyorum. Ayrıca iddianameyi hazırlaya Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta firardadır” diye konuştu.

“Üçok’un devresi olduğum için irtibatlandırıldım”

“Beni sırf Ahmet Zeki Üçok’un devresi olduğum için bu suçlarla irtibatlandırdılar” diyen sanık Fehmi Suna, “Hatta Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta, eşime ‘Biz senin eşine de Ahmet Zeki Üçok’tan dolayı uygun suçlar buluruz’ şeklinde söylemiş. Benim telefon görüşmelerim de yoktur. Yapmadığım eylemlerden dolayı 7 yıl hapis cezası aldım” ifadelerini kullandı.

"‘Ahmet Zeki Üçok da bu suçlara katıldı’ dememi istediler"

Emniyette gözaltındayken Ahmet Zeki Üçok‘u tanımadığını belirten sanık Tahir Mete, “Polisler ellerindeki  belgeleri gösterip suçlara Ahmet Zeki Üçok’un da katıldığını yönünde beyanda bulunmamı istediler. ‘Ya beyanda bulunursun ya da aksi takdirde çocuklarını göremezsin’ dediler. Ben tanımadığım bir kişi hakkında beyanda bulunamayacağımı söyledim. Beni takip ettiler ise adı geçen şahsı tanımadığımı polislerin bilmesi gerekir” dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, Yargıtay bozma ilamını usul ve yasaya uygun bularak uyulmasına hükmetti. Dosyanın mütalaa için savcıya gönderilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı 21 Şubat 2017 tarihine erteledi.

Davanın geçmişi

Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 2010 yılında hazırlanan iddianamede aralarında Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok’un da bulunduğu 17 sanık hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma, nitelikli yağma, nitelikli dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık, kamu görevini kötüye kullanmak, fuhuş için aracılık ve yer temin etme” suçlarından dava açılmıştı. Eski özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde yaklaşık 2,5 yıl süren yargılama sonunda  Ahmet Zeki Üçok, ‘örgüt üyesi olmak’, ‘yağmaya teşebbüs ve dolandırıcılık’ suçundan 9 yıl 7 ay hapis ile cezalandırılmıştı.

Sanıklardan Murat Tugay Tepe’ye “örgüt kurmak ve yönetmek’ , ‘yağma’, ‘yağmaya teşebbüs’ gibi suçlardan 142 yıl 11 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme diğer sanıkları da çeşitli oranlarda hapisle cezalandırmıştı.Eski özel yetkili mahkemenin verdiği karar Yargıtay 6’ıncı Ceza Dairesince sanıkların  suç örgütü kurduklarına dair inandırıcı ve hukuka uygun kanıtlar bulunmadığı gerekçesiyle bozulmuştu.
Kaynak: İHA