Başkan Seçkin'den NBŞ Uyarısı

Muş Pancar Kooperatifi Başkanı Mehmet Ali Seçkin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının hazırladığı Üretim Reform Paketi Yasa Taslağının pancar üretimini bitireceğini savundu.

Başkan Seçkin'den NBŞ Uyarısı
NBŞ üretimiyle ilgili makamında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mehmet Ali Seçkin, ülke genelinde şeker pancarı kotalarının son 11 yılda yüzde 36 oranında düştüğünü söyledi.

Çiftçilerden alınan pancar miktarı ortalamasının 22 milyondan 13-14 milyon ton seviyesine düştüğünü ifade eden Başkan Seçkin, NBŞ’ye ise kota arttırıldığını belirtti.

2002-2003 yılından itibaren uygulanmaya konulan yeni şeker rejimi kapsamında nişasta bazlı şeker üreticilerinin toplam şeker üretim miktarının yüzde 10’u oranında kota tahsis edildiğini dile getiren Seçkin, "AB normlarının üzerinde üretim izni verilmiştir. Bununla da ortalama yüzde 50 oranında arttırılarak adeta pancar ekmeyin denilmektedir. Bu durumu pancar üreticilerinin kabulü asla mümkün değildir ve bu husus gerek Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanımız, gerekse genel müdürlüğümüzce ilgili kurum ve kuruluşlara ve hükümet yetkililerine sürekli olarak intikal ettirilmektedir. Durum bu iken, nişasta bazlı şeker lobilerinin kota artırımları, hatta kotanın tamamen kaldırılması yönündeki baskılarının sürdüğünü de üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Bu hususta gelinen son noktada, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca açıklanan Üretim Reform Paketi Kanun tasarısıdır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının hazırladığı Üretim Reform Paketi Yasa Taslağında yeni düzenleme ile tüm glikoz formları şeker tanımı içinde çıkarılarak, hem kota kapsamından hem de şeker kurumunun tüm glikoz ürünleri üzerindeki düzenleme ve denetleme yetkisi ortadan kaldırmak istenmektedir" dedi.

Hazırlanan taslağının pancarın bitişi olacağını niteleyen Başkan Seçkin, bu haliyle yasalaşması halinde yıllardır kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan şeker fabrikalarının enkaza dönüşeceğini, pancar üreticisinin ise hazin sonunun kaçınılmaz olacağını savundu. Seçkin, "Son 14 yılda NBŞ’ye uygulanan yüksek kotadan dolayı 407 bin hektar alanda 22 milyon ton pancar ekiminin yapılmaması, 75 bin tarım işçisinin işsiz kalması, yan sektörlerle birlikte Türkiye’nin toplam kaybının 5,3 milyar dolar bulması, bunun en bariz göstergesidir. Nişasta bazlı şekerlerin üretim kotasının tamamen kalkması demek, pancar çiftçisinin kotalı üretime talim ederken, şeker pancarı tarımı ve şeker sektörünün yeni bir büyük risk ve tehdit dalgasıyla karşı karşıya kalması anlamını taşımaktır" ifadelerini kullandı.

"Geniş üretici kitlelerine hitap eden, faaliyette bulunduğu yörelerde ve ülkemizin ekonomik kalkınması açısından önemli görevler yerine getirmekte olan şeker pancarı üretim ve üreticilerinin hak ve menfaatleri, kişisel tercihlerle kurulmuş NBŞ fabrikaları ve üretimi ile beraber değerlendirilmelidir" diyen Seçkin, "Ülkemizin milli menfaatleri açısından ve temsil etiğimiz ortaklarımız adına haksız ve adaletsiz rekabete neden olacak olan bu uygulamanın, kanunun ilgili maddesindeki bu maddeleri değiştirerek, ülke milli menfaatleri de göz önüne alındığında NBŞ kotalarının tamamı için ve ticari bazda kota uygulamasının mevcut haliyle devam ettirilmesi hususunu bir kez daha birinci ağızdan kamuoyumuzun ve hükümetimizin dikkatine arz ederiz" diye konuştu.

Kaynak: İHA