Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin Açıklaması

'(12 bankaya 1 milyar 117 milyon lira ceza kesilmesi) Yeni mağduriyetlerin oluşmaması için belirsiz alacak davası açılmasın, bunu yaparsanız fazladan masraf ödersiniz çünkü henüz rakam belli değil, hesaplamaların sonuçlanması lazım'.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ''Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar'' maddesini ihlal ettikleri gerekçesiyle para cezası verilen 12 bankaya, yeni mağduriyetlerin oluşmaması için belirsiz alacak davası açılmaması uyarısında bulundu.

Şahin, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, Rekabet Kurulunun 12 bankaya 1 milyar 117 milyon liralık ceza kestiğini anımsattı.

21 Ağustos 2007 ile 22 Eylül 2011 arasında gerçekleşen 33 milyon bankacılık işleminde mağduriyetler tespit edildiğini belirten Şahin, buradaki mağdurların tüketiciler, şirketler ve kamu tüzel kişilikleri olduğunu söyledi.

Kimi tüketicilerin çektiği krediden kimisinin de mevduat faizinden dolayı zarara uğratıldığını dile getiren Şahin, şöyle konuştu:

'Bankalar, kendi aralarında yatırımcıları ve para çekenleri zarara uğratma konusunda bir kartel oluşturdu. Bu, tespit edildi, uzun bir yargılama yapıldı ve bu yargılama sonunda da netleşti. Mağdur olanların paralarını geri almalarının yolu açıldı. 12 bankaya ceza kesildiği ve 12 bankanın kartel oluşturduğu haberleri doğru ancak yeniden bir mağduriyet yaşanmaması için şuna dikkat edilmesi gerekiyor, bu dört yıllık dönemde çekilen kredilerin, kredi kartı işlemlerinin, mevduat işlemlerinin hepsinde 12 bankanın dahli yok. Özellikle çok kullanılan konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde 5 bankanın karteli söz konusu. Biz bu 12 bankadan birinden konut kredisi çekmişsek, 12'sine dava açma hakkımız yok, 5'i kartel oluşturmuş, onlara açabiliriz.

Gümrük Bakanlığı, Rekabet Kurulundan hesaplamaları istedi. Yeni mağduriyetlerin oluşmaması için belirsiz alacak davası açılmasın, bunu yaparsanız fazladan masraf ödersiniz çünkü henüz rakam belli değil, hesaplamaların sonuçlanması lazım.'

Zarara uğrayan tüketicilerin 3 kata kadar tazminat alma hakkı bulunduğuna dikkati çeken Şahin, hakimlerin bu tazminat hakkına ilişkin farklı yorum yapamayacaklarını anlattı.

Şahin, 'Bazı hakim bir katına, bazı hakim üç katına kadar karar verebilir' diye bir yorum yapılıyor. Dava kabul edildiyse 3 katına kadar tazminata hükmetmek zorundadır, yorum yoktur. Müracaatlar için 10 yıllık bir zaman aşımı var. 2017 yılının 21 Ağustos'una kadar ilk kredi çekenler mutlaka müracaatta bulunmalı.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA