Serebral Palsi Yürüyüşte Bozuklukla Kendini Gösteriyor

Acıbadem Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Çiğdem Doğulu, ilk belirtileri genellikle bebeklikte ya da çocukluk çağının başında ortaya çıkan serebral palsi (beyin felci) hastalığının, beyin ve kaslar arasındaki iletişimin sağlıklı olmaması sebebiyle hareketlerde sıkıntılara yol açtığını söyledi.

Serebral Palsi Yürüyüşte Bozuklukla Kendini Gösteriyor
Doğumdan önce, doğum sırasında ya da doğumdan sonra meydana gelen rahatsızlıkla ilgili Acıbadem Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Çiğdem Doğulu bilgi verdi. Doğulu, “Gebelikte geçirilen enfeksiyon ve kazalar serebral palsiye yol açabiliyor. Bunun yanı sıra yine annenin gebelikte yaşadığı hipertansiyon, diyabet gibi tıbbi problemler de tetikleyici olabiliyor. Doğum sırasında bebeğin yeterli oksijen alamaması ya da doğumun zor gerçekleşmesi, prematüre doğum, bebeklerin beyninde oluşan enfeksiyonlar, kanamalar ve kazalar da serebral palsiye neden olabilir” dedi.

“Yürüyüşlerinden anlaşılabiliyor”

Yaşam boyu süren serebral palsinin belirti ve bulgularının kalıcı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Doğulu, “Serebral palsinin en belirgin özellikleri olarak, istemli hareketler yapılırken, kas koordinasyonu eksikliği (ataksi) ya da kaslarda katılık, sıkılık ve abartılı refleksler (spastisite) olarak biliniyor. Bu nedenle kimi çocuklar tek ayağını ya da bacağını sürüyerek yürüyor, kimisinin de ayak uçlarında ya da eğilerek yürüdüğü görülüyor. Bazen de makaslayarak yürüme gibi hareketler ortaya çıkabiliyor” diye konuştu.

“Yetersizliklere göre tedavi belirlenmeli”

‘Serebral palsili kişilerde görme, işitme, konuşma bozuklukları, öğrenme güçlükleri ve epilepsi de tabloya eşlik edebiliyor’ diyen Doç. Dr. Fatma Çiğdem Doğulu, tedavi yönetime ilişkin ise şu bilgileri verdi:

“Çocuğun becerilerini geliştirmek üzerine odaklanmalı ve yetersizlikler belirlendikten sonra tedavi; çocuk nöroloğu, fizyoterapist, özel eğitim öğretmeni, konuşma terapisti ve psikologdan oluşan bir ekiple sürdürülmeli.”
Kaynak: İHA