İkinci Hayat Kız Kardeşten

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İşletme Bölümü 1. Sınıf öğrencisi Sefa Erdem kemik iliği yetmezliği tanısı konmasının ardından aranan uygun doku kız kardeşinde bulununca yaşama kız kardeşi sayesinde ikinci kez tutundu. Tanı, nakil öncesi ve sonrası tüm tedavileri Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleşen Erdem, rahatsızlığı nedeniyle bir yıl dondurduğu okuluna kaldığı yerden devam ediyor.

İkinci Hayat Kız Kardeşten
2014 Aralık ayında halsizlik ve ağız içi cilt kanaması şikâyeti ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil servisine gelen Kocaelili Sefa Erdem’in kemik iliği biyopsisi alındı. Potoloji, genetik ve akım sitometrisi incelemeleri yapılan Erdem’in rahatsızlığı ile ilgili aynı gece Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Dr. Volkan Karakuş hastaneye gelerek tahlilleri inceledi. Tahlillerde kan üretim oranının kemik iliğinde yüzde 10’un altında kapasite ile çalıştığı tespit edildi. Erdem 15 gün süre ile ilaçlı tedaviye alındı. Kemik iliği yetmezliği (Aplastik anemi) tanısı konulan genç hastaya uygulanan ilaçlı tedavinin sonuç vermemesi üzerine doku nakli için uygun doku aranmaya başlandı.

Uygun doku için önce aileden örnekler alınırken, kız kardeşi Seda Erdem’in dokusunun yüzde 100 uyumlu olması üzerine yapılan tüm tahliller ile birlikte doku nakli için Gebze Anadolu Sağlık Merkezi’ne sevk edildi. Kız kardeşinden alınan doku nakledilen Erdem 50 gün hastanede, 50 gün de evde yapılan tedavi sonrası sağlığına kavuştu. Erdem’in koruyucu aşı tedavisi ise halen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.

Hastalığının ilk gününden itibaren kendisine bir arkadaş yakınlığı ile yaklaşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Dr. Volkan Karakuş’a teşekkür eden Erdem, “Ben şanslı bir hastayım. Doku konusunda en yakınımdaki kardeşimin dokusu yüzde 100 uyum sağladı. Doktor konusunda da şanslıyım, çünkü hasta doktor ilişkisinin ötesinde ağabey-kardeş, arkadaş ilişkisi içinde bir tedavi süreci yaşıyorum. Şu anda gayet sağlıklıyım ve tedavim olması gerektiği gibi devam ediyor” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Dr. Volkan Karakuş, doku nakli hariç tüm tanı, nakil öncesi ve sonrası tedavi hizmetlerinin Muğla’da yapıldığını açıkladı.

Ayda en az bir hastanın doku nakli için ilgili hastanelere sevk edildiğini belirten Karakuş, uygun doku için de hastalarına yardımcı oluyor. Karakuş, “Sefa Erdem kardeşimizin rahatsızlığı sonucu yapılan ilk tahlillerden itibaren kendisini yakın takibe aldık. Öncelikli olarak ilaç tedavisine cevap vermesini bekledik. İlaç tedavisine cevap vermeyince ilik nakli için gerekli uygun doku aramaya başladık. Bu yönde hastamız çok şanslıydı çünkü uygun doku kız kardeşinde bulundu. Aile içinde anne baba veya kardeşlerin dokusu her zaman uygun olmayabiliyor. Ama Sefa kardeşimizin kız kardeşinin dokusu yüzde 100 uyumlu çıktı. Nakil sonrası tedavi devam ettiği için koruyucu aşılarını da düzenli olarak Muğla’da devam ediyoruz. Kemik iliği olsun diğer rahatsızlıklarda vatandaşlarımızın il dışına tahlil ve tedavi için gitmelerine gerek yok. Tanı ve tedavi sürecini hastanemizde yapıyoruz” dedi.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Rıza Murat Himoğlu, 2017 yılında hizmete girmesi beklenen hastanenin bölgenin en iyi hastanesi olması için gayret sarf ettiklerini söyledi.

Himoğlu, “Muğlalı vatandaşlarımızı Muğla dışına tedavi için göndermemek için büyük gayret gösteriyoruz. Bu konuda hem Muğla, hem de Ankara’da bürokrasi ve siyasilerden destek görüyoruz. Hastanenin faaliyete geçmesinden sonra tedavi amaçlı Muğla dışına giden hastalarımızı Muğla’da tedavilerini yapmak istiyoruz. Önümüzdeki süreçte doku nakli dahil bir çok alanda çalışmalarımız olacak. Bu konuda mevcut kadromuzu daha da zenginleştirerek Eğitim ve Araştırma Hastanesi ismine yakışır bir hizmet vermek istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA