TİM Başkan Vekili Kocasert Açıklaması

"Dünyanın en önemli ekonomilerinden Almanya'nın yaklaşık yüzde 12, Fransa, İtalya, İngiltere'nin yüzde 1315, bazı ülkelerin yüzde 22 oranında ihracatta değer kaybı yaşadığı bir dönemde, ülkemizin yüzde 8,7'lik kaybı bile başarılı olarak nitelendirilebilir"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert, ihracatta Almanya'nın yaklaşık yüzde 12, Fransa, İtalya, İngiltere'nin yüzde 13-15, bazı ülkelerin de yüzde 22 değer kaybı yaşadığını belirterek, "Böyle bir dönemde Türkiye'nin yüzde 8,7'lik kaybı bile başarılı olarak nitelendirilebilir" dedi.

Kocasert, bir otelde düzenlenen, başkanlığını yaptığı Denizli İhracatçılar Birliğinin (DENİB) 2015 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda, geçen sene toplam ihracatın, yüzde 8,7 kayıpla, 143 milyar 730 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Dünya ticaretinin yeterince büyümediği, gelişmiş ekonomilerin bile önemli sıkıntılar yaşadığı, özellikle yakın coğrafyada ciddi ateşlerin yandığı, sığınmacı ve terör olayları ile Rusya-Ukrayna arasında yaşananlarla "kriz dolu" bir yılın geride bırakıldığını belirten Kocasert, tüm bu gelişmelerden sonra pembe tablolar çizmenin gerçekçilikten uzak olacağını ifade etti.

İhracatta yaşanan düşüşün temel olarak dolar-avro paritesinden kaynaklandığını dile getiren Kocasert, şöyle devam etti:

"Dünyanın en önemli ekonomilerinden Almanya'nın yaklaşık yüzde 12, Fransa, İtalya, İngiltere'nin yüzde 13-15, bazı ülkelerin yüzde 22 oranında ihracatta değer kaybı yaşadığı bir dönemde, ülkemizin yüzde 8,7'lik kaybı bile başarılı olarak nitelendirilebilir. Çünkü 13 milyar dolara yakın parite kaynaklı kaybımız var. Yani Denizli başta olmak üzere ülkemiz ihracatının önemli bir kısmının avro bölgesine olduğunu düşünülürse ve istatistiklerimizi de dolar olarak kayda aldığımız hatırlanırsa, geçen yıl bu dönemlerde 100 milyon avro ihracat yapıp, bunu 132 milyon dolar olarak kayda alırken, bu yıl 100 milyon avro ihracat yapıp 107 milyon dolar olarak kayda alıyoruz. Paritenin dışında bütün dünyada yaşanan ham madde fiyatlarında gerileme, başta demir, çelik ve petrol fiyatlarındaki düşüş dünya ticaretini değer bazında aşağı çekerken, ülkemizin ihracatının gerilemesinde de çok önemli rol oynadı."

Çok ciddi pozitif gelişmeler de yaşandığına işaret eden Kocasert, "Bunlardan biri de her şeye rağmen istihdamın artmasıydı. Geçen kasımda dünyanın gözleri üzerimizdeyken siyasi istikrarsızlığın ortadan kalmasıydı. Önümüzde 4 yıl seçim olmayacak, bu süreci fırsat olarak görüyoruz. Bizler gerçek işimize, ekonomiye odaklanırsak, herkes üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirirse ve birtakım yapısal reformları yerine getirmekten çekinmezsek, 2016 başta olmak üzere 2017 ve 2018 yıllarına daha umutlu bakabiliriz" diye konuştu.

Kocasert, daha sonra DENİB'in düzenlediği tasarım yarışmasına destek veren iş kadınlarına plaket takdim etti.

Toplantıya, DENİB üyeleri, iş adamları ve sanayiciler de katıldı.
Kaynak: AA