'Rüzgar Irmakları, Türkiye'nin Enerji Açığını Kapatabilir'

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) raporunda, Türkiye'nin enerji açığının 'Rüzgar Irmakları' ile kapatılabileceği belirtildi.

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (Global Wind Energy Council) 2014 yılı raporuna göre, Rüzgar Irmakları, büyük rüzgar potansiyeline sahip bölgelerdeki rüzgar eğilimi olarak tanımlanıyor.Türkiye'de Çanakkale, İzmir, Balıkesir ve Hatay bölgesi 'Rüzgar Irmakları' açısından yüksek potansiyel barındırıyor.

Bu rüzgar potansiyeli, yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'nin lider ülke konumuna gelebileceği sinyallerini veriyor.

İzmir, Türkiye'nin verimliliği en yüksek Rüzgar Irmakları ile dikkati çekiyor. Yerleşim bölgeleri de göz önüne alındığında İzmir'in, büyük bir rüzgar enerji üretim potansiyeli bulunuyor.

Rüzgar Enerji Santralleri (RES), kısa sürede inşa edilebilmesi ve yoğun rüzgar alan bölgelerde kesintisiz, verimli ve temiz enerji üretebilme kapasiteleriyle öne çıkıyor. RES'ler, düşük yatırım maliyetli elektrik üretim tesisleri olarak da dünyada birçok ülkede enerji üretiminin büyük kısmını sağlıyor. - Rüzgar Irmaklarının yeri çok önemli

Uzmanlar, RES’lerin Rüzgar Irmağı dışında başka bir yere kurulamayacağını vurguluyor. RES'lerin verimli çalışması için ise lokasyon büyük önem taşıyor. Avrupa'da, İngiltere rüzgar potansiyeli ve yatırımlarıyla dikkati çekiyor. Türkiye ise 48 bin megavat potansiyele sahip olmasına rağmen rüzgar enerjisinden faydalanma anlamında yetersiz kalıyor.

Uzmanlar, İzmir gibi Rüzgar Irmakları açısından verimli bir bölgede yapılan RES yatırımlarını yeterli bulmuyor. Vatandaşlarla yatırımcıların rüzgar enerjisi konusunda bilgilendirilmesi ve devletin bu konuda yatırımcıları teşvik etmesi gerekiyor.

Bu arada GWEC, 80 ülkede bin 500'ü aşkın kurum ve kuruluşu bünyesinde barındırıyor.
Kaynak: AA