MHP Aydın Milletvekili Depboylu Açıklaması

'Kuşadası'nda üç sitede yaşanan soruna çözüm bekliyoruz'.

MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki 3 sitede kazı çalışması sonrasında yaşanan soruna çözüm beklediklerini söyledi.

Depboylu, düzenlediği basın toplantısında, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde Hacıfeyzullah Mahallesi'nde yer alan Mücella Emgin, Dergah ve Özgün sitelerinde, derin kazı sonucunda zemin kayması yaşandığını belirtti.

Kuşadası-Söke çevre yolunun yanında, AVM yapılmak üzere özel bir şirket tarafından alanın jeolojik özellikleri dikkate alınmadan kazı yapıldığını ileri süren Depboylu, bunun ardından kaymalar başladığını söyledi. Konuyla ilgili 2014 Mayısı'ndan itibaren Kuşadası Belediyesi ve Kaymakamlığına başvuruda bulunulduğunu ifade eden Depboylu, incelemede bazı bloklar arasında 5 santimetre genişliğinde, 50-60 santimetre derinliğinde çatlaklar oluştuğunu anlattı.

Depboylu, geçen zaman içinde çatlakların büyümesi üzerine Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü görevlilerince 13 Kasım 2014'te hazırlanan raporda, 'binaların boşaltılmasının uygun olacağının' bildirildiğini söyledi. Bunun üzerine üç sitedeki 120 daire, Mustafa Adalıoğlu Cami ile lojmanlarının 14 Kasım 2014'te tahliye edildiğini belirten Depboylu, oluşan yarık ve çatlakların üzerinin muşambayla kapatılarak yağmur suyundan etkilenmesinin engellenmeye çalışıldığını dile getirdi.

Tahliye edilenlerden 36 aileye Kuşadası Belediyesince kira yardımı yapıldığını anlatan Depboylu, bazı evlerin, ailelerin güvenlik sebebiyle eşyalarını taşıyamaması nedeniyle hırsızlar tarafından yağmalandığını söyledi.

Sitelerin durumu ve bölgeyle ilgili fotoğraflar gösteren ve yapılan teknik değerlendirmeye rağmen yeterli önlemin alınmadığını savunan Depboylu, 'Bu kadar riskli çalışma ve alanının sürekli ve ciddi şekilde kontrol edilmesi gerekmez miydi' dedi .

Site sakinlerinin suç duyurusunda bulunduğunu, soruşturmanın devam ettiğini, 15 ayı aşan süreçte davanın sonuçlanmadığını ve mağduriyetin giderilmediğini ifade eden Depboylu, şunları kaydetti:

'Bölge, deprem bölgesi olması ve çok yağış alması nedeniyle tehlike de büyüktür. Boşaltılmayan bloklar var ama bunlar için risk çalışmalarının yapılıp yapılmadığını merak ediyoruz. Mağdur ailelerin tek dileği, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile teminat altına alınan mülkiyet hakkını kullanmaktır. Mağdurlar, bölgenin riskli alan ilan edilerek iskana kapatılmasını, boşaltılan alanın rantçılara peşkeş çekilmemesini, alanın kentsel dönüşüme sokulmasını talep etmektedir. Bu süreçte kat malikleri kira yardımı beklemektedir. Hükümetin soruna çözüm üretmesini bekliyoruz. Aileler içinde çok mağdur olanlar var. 120 aile Kuşadası'nda böyle bir sorun yaşıyorsa ne yerel yönetim ne devletin konuya duyarsız kalması affedilemez.'
Kaynak: AA