'Suheyrat Anlaşması Libya İçin Tek Seçenek'

BM Libya Özel Temsilcisi Kobler:'Suheyrat anlaşmasının başka bir altarnetifi yok. Bu Libya için tek seçenek. Herkesin en kısa sürede hayata geçirilmesi gereken bu anlaşmanın sonuçlarına ve bundan doğan kurumlara saygı duyması gerekir' 'Zengin bir ülkede yaşayan Libyalıların insani yardıma ihyacı olması kabul edilemez'

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler, Libya'da krizin çözümü için Suheyrat kentinde imzalanan anlaşmanın tek seçenek olduğunu ve herkesin bu anlaşmanın sonuçlarına saygı duyması gerektiğini belirtti.

Tunus'taki BM ofisinde basın toplantısı düzenleyen Kobler, ulusal mutabakat hükümeti ve Suheyrat Anlaşması'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Libya'daki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin ulusal mutabakat hükümetine güvenoyu vermemesine dair Kobler, 'Suheyrat anlaşmasının başka bir alternatifi yok. Bu Libya için tek seçenek. Herkesin en kısa sürede hayata geçirilmesi gereken bu anlaşmanın sonuçlarına ve bundan doğan kurumlara saygı duyması gerekir' dedi.

Kobler, uluslararası toplumun Libya'yı barış, istikrar ve güvene kavuşturmak için desteklemesi gerektiğine değinerek, 'Libya'daki siyasi otoritelerin, anlaşmanın maddelerini tartıştığı vakti DAEŞ genişlemek, toprakları istila etmek ve Libyalılardan almak için kullanıyor' diye konuştu.

BM'nin Libya'nın iç işlerine müdahale etmediğini savunan Kobler, sürecin bu ülkenin liderliğinde ve BM desteğiyle ilerlemesi gerektiğini ifade etti.

Libya ekonomisinin gerilemesine de dikkati çeken Kobler, 2011 ila 2015 yılları arasında Libya Merkez Bankası gelirlerinin 280 milyar dolardan 60 milyar dolara düştüğünü kaydederek, siyasilerin anlaşmaması halinde sıfır rakamının görülebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Libya'daki mali durumun çok kötü olduğunu ve petrol üretiminde 30 milyar dolarlık bir açık olduğunu ifade eden Kobler şunları söyledi:

'6 milyonluk Libya'da 2,4 milyon kişinin insani yardıma, 1,3 milyonunun gıda yardımına ihtiyacı var. Zengin bir ülkede yaşayan Libyalıların insani yardıma ihyacı olması kabul edilemez.'

Kobler, şu aşamada Bingazi bölgesine yoğunlaşıldığını, ateşkes sağlanmasıyla haftada bir gün halkın sokağa çıkıp ihtiyaçlarını temin edebilmesi ve ihtiyaçların bölgeye ulaştırılması için barış sağlanması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Libya konusunda Afrika Birliğinin rolünün göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Kobler, Arap-Afrika ülkesi olan Libya'ya yardım hususunda birliğin irade sahibi olduğunu aktardı.

Libya'daki 2 meclisten biri olan Tobruk Merkezli Temsilciler Meclisi, Fas'ın Suheyrat kentinde aralık ayında imzalanan siyasi anlaşmanın ardından kurulan Faiz es-Sirac başkanlığındaki ulusal mutabakat hükümetine güvenoyu vermemişti.
Kaynak: AA