Mısır'da İhvan Üyelerine Yönelik Yargılamalar

İsmailiyye ilindeki askeri mahkemece, İhvan üyesi 6 kişi, 2 yıl ile 5 yıl arasında hapis ile 50'şer bin cüneyh para cezasına çarptırıldı Askeri mahkeme, 4 kıza da 50'şer bin cüneyh para cezası verdi.

Mısır'ın İsmailiyye ilindeki askeri mahkemenin, İhvan Rehberlik Konseyi Üyesi Muhammed Taha Vahdan'ın yanı sıra 5 kişiye yasaklı örgüte üye olma, güç gösterisinde bulunma ve yasa dışı gösteri yapma suçlamalarıyla 2 yıl ila 5 yıl arasında hapis ile 50'şer bin cüneyh para cezası verdiği bildirildi.

İsmini vermek istemeyen bir yargı kaynağından edinilen bilgiye göre, İsmailiyye'deki askeri mahkeme, İhvan Rehberlik Konseyi Üyesi Vahdan'ı 3 yıl hapis ve 50 bin cüneyh para cezasına, diğer 5 kişiyi de gıyabi ve vicahi olmak üzere 2 yıl ila 5 yıl arasında hapis ve 50'şer bin cüneyh para cezasına çarptırdı.

Askeri mahkeme ayrıca, 4 kızı da yasaklı örgüte üye olmak suçlamasından beraat ederken, güç gösterisinde bulunmak ve yasa dışı gösteri düzenlemek suçlamalarıyla her birine 50'şer bin cüneyh para cezası verdi.

Kararların kesin olmadığı ve askeri mahkemede temyiz edilebileceği, gıyabında mahkum edilenlerin yakalanmaları ya da teslim olmaları durumunda yeniden yargılanabilecekleri kaydedildi.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki askeri müdahale ve ardından başlatılan darbe karşıtı gösteriler, insan hakları kuruluşlarının ifadesiyle 'Mısır'ın modern tarihinde eşi görülmemiş kitlesel ölümlere' yol açacak şekilde bastırıldı. Mısır yargısı da Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın lider kadrolarından başlayan ve alt kademelere doğru genişleyen adli takibata başlayarak binlerce kişi hakkında dava açtı. Yargılamalar, Mübarek rejiminin devrilmesinde etkili olan liberal ve sol eğilimli aktörleri de içerecek şekilde genişletildi. Bu süreçte, Mursi'nin yanı sıra İhvan'ın lider kadrosunun neredeyse tamamı, insan hakları kuruluşlarının raporlarına göre 'uluslararası hukukun temel standartlarını karşılamayan', 'sanıklara adil yargılanma hakkı tanınmayan', 'siyasi hedefli' kitlesel yargılamalarla mahkum edildi.

Uluslararası İnsan Hakları Örgütü'nün verilerine göre askeri müdahalenin ardından en az bin 400 darbe karşıtı öldürüldü, 40 binden fazlası da tutuklandı.
Kaynak: AA