ABD'nin Ankara Büyükelçisi Bass Açıklaması

'Dünkü saldırıda da gördüğümüz gibi şiddetin büyük kısmı, kapalı zihinlerin ürünüdür'.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, 'Dünkü saldırıda da gördüğümüz gibi şiddetin büyük kısmı kapalı zihinlerin ürünüdür' dedi.

Fullbright Türkiye Komisyonu'nun 65. yıl kutlamaları için büyükelçilik konutunda düzenlenen törende konuşan Bass, 'Düşünce, diyalog ve ilim dünyasından insanları burada ağırlamaktan her zaman mutluluk duyuyorum ancak gerek bu toplumda ve gerekse çevre komşu ülkelerde bu kadar üzüntü, acı ve şiddetin yaşandığı bir zamanda bunu yapabildiğimiz ve sizlerle bir araya gelebilme fırsatı bulabildiğimiz için özellikle memnuniyet duyuyorum' diye konuştu.

Sultanahmet'te dün yaşanan saldırıya da değinen Bass, 'Dünkü saldırıda da gördüğümüz gibi bahsettiğim bu şiddetin büyük kısmı, kapalı zihinlerin ürünüdür. Diğer insanların içindeki barışçıl duyguları, halklar arasındaki diyaloğu ve insanlığı göremeyen zihinlerin ürünüdür. Ülkelerimiz arasındaki diyaloğu sürdürerek ve birlikte çalışarak daha çok açık zihinli insanın yetişmesine katkı sunacağız ve şiddetin azalmasını sağlayacağız. Tam da bu yüzden bu program ve Türk hükümetinin bu programa verdiği katkılar çok önemlidir' değerlendirmesinde bulundu.

Fullbright Türkiye Komisyonu Genel Sekreteri Prof. Dr. Ersel Aydınlı da programın 65 yıllık geçmişinden ve yaptığı çalışmalardan örnekler vererek, 'Her yıl programa Türkiye'den bin ile bin 500 kişi başvuruyor. Son beş yılda ABD'den Türkiye'ye getirdiğimiz bursiyer sayısı 4 kat arttı. 81 ilin 66'sına bursiyer gönderdik' dedi.

Konuşmaların ardından Fullbright bursiyerlerinin hazırladığı kısa belgesel izlendi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin en prestijli burs programı olarak bilinen Fulbright Programı, 1946'da İkinci Dünya Savaşı sonrası, Senatör J. William Fulbright'ın eğitim ve kültürel değişim yoluyla ülkeler arasında ortak bir anlayış geliştirmek amacıyla Amerikan Kongresi'ne sunduğu bir kanun teklifiyle başladı.

Kaynak: AA