Fatih Sultan Mehmet Belgeseli Roma'da

Roma’da 'Fatih: Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam' belgeselinin özel gösterimi yapıldı.

ROMA – Osmanlı İmparatorluğu’nun 7. Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in kişiliği üzerinden dönemini; dönemi üzerinden de kişiliğini anlatan, Kerime Senyücel’in yönettiği “Fatih: Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam” belgeselinin özel gösterimi, Roma’da yapıldı.

Yunus Emre Enstitüsü Roma Merkezi’nin girişimiyle Roma Doğu Sanatları Ulusal Müzesi’nde (Museo Nazionale d'Arte Orientale) gerçekleştirilen etkinlikte TRT yapımı olan belgeselin özel gösteriminin yanı sıra Napoli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michele Bernardini, Roma Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fabio Grassi, belgeselin metin yazarı ve danışmanı Bilkent Üniversitesi Tarih ve Türk Dili- Edebiyatı Bölümleri Başkanı Mehmet Kalpaklı, belgeselin yönetmeni Kerime Senyücel ve belgeselde Fatih’in olgun dönemini canlandıran ll. Abdülhamit’in torunu Orhan Osmanoğlu’nun katılımıyla bir de panel düzenlendi.

Fatih Sultan Mehmet’in çocukluğundan itibaren tüm hayatının belgelerle anlatıldığı, çok sayıda bilim insanının katkı verdiği ve çekimleri 7 ülkede 40 gün süren belgeselin özel gösterimi ve sonrasında düzenlenen panel, büyük ilgi çekti.

Belgeselde Fatih'in gençliğini canlandıran Orhan Osmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük dedesinin Osmanlı tarihinin çok önemli sultanlarından biri olduğunu vurguladı. 2. Mehmet'in 20’li yaşlarının başında İstanbul’u fethettiğini anımsatan Osmanoğlu, Fatih’in Hz. Muhammed’in hadis-i şerifini yerine getirdiğinin altını çizdi. Fatih'in hem şair olduğunu hem de en az 6 dil bildiğini belirten Osmanoğlu, öte yandan askeri bilgi birikimiyle bugünlerde öyle kolay kolay yetişmeyen bir kumandan olduğunu dile getirdi.

Osmanoğlu, Fatih Sultan Mehmet’in bir hoşgörü sembolü olduğunu belirterek, “Fatih’i anlamak çok önemlidir. Bosna ve Hersek’i fethettiğinde bütün papazları çağırıyor ve diyorki ne ben ne de vezirlerim size dokunmayacaktır. Bunu rahiplere söylüyor. Bu hoşgörüsünü gösteriyor” dedi.

Orhan Osmanoğlu, dedelerinden Sultan II. Abdülhamit’e iktidarı boyunca kendisini tahttan indirmek için yapılan oyunların benzerlerinin bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik yapıldığına dikkati çekerek, “Allah’ın izniyle Sultan Abdülhamit o zaman nasıl bunlarla baş ettiyse bugün de bizim Cumhurbaşkanımız dışarıda yapılan bu hareketlerle baş edecektir inşallah” ifadelerini kullandı.

Belgeselin yönetmeni Kerime Şenyücel de TRT’den kendisine Fatih Sultan Mehmet ile ilgili proje teklifi geldiğinde çok sevindiğini belirterek, “Fatih’i çok yüzeysel olarak okuyorduk. Sadece fetih bağlamında. Fakat o kadar önemli dönemi başlatan, tam Rönesans döneminde yaşamış, bir imparatorluğu gerçek anlamda kurumlarıyla kurmuş, İstanbul’u almış bir kişilik. Daha derinden tanınmayı hak ediyordu” dedi.

Şenyücel, 2009’da araştırma süreci başlayan belgeselin 2011’de çekmeye başladıklarını ifade ederek, “Benim için müthiş bir öğrenme süreci oldu. 2. Mehmet nasıl bir insandı sorusundan hareketle geliştirdik” diye konuştu.

Belgeselin Roma’da İtalyanlarla buluşmasını sağlayan Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi’nin direktörü Sevim Aktaş da Fatih Sultan Mehmet’in Osmanlı kültürünü, İslami gelenekleri ve Türk adetlerini tanıtan biri olması sebebiyle Avrupa’da da ilgi çektiğini, İtalya’da bugün gerçekleştirdikleri etkinliklerinin gördüğü ilgiden çok memnun olduklarını belirtti.

Kaynak: AA