TZOB Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

'SGK prim artışı çiftçimizi zorlayacak. Asgari ücret artışı ve prim gün sayısının 22’den 23’e çıkması, çiftçimizin SGK primini yüzde 35,2'ye yükseltti' 'Tarımda çok yüksek olan sigorta kayıt dışılık oranı, bu sorun çözülmezse düşürülemez'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, asgari ücret artışı ve prim gün sayısının 22’den 23’e çıkmasının, çiftçinin SGK primini yüzde 35,2'ye yükselttiğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, brüt asgari ücretin günlük 54 lira 90 kuruşa çıkarılmasıyla kanun gereği asgari ücrete göre hesaplanan çiftçi SGK prim ödemelerinin de arttığına dikkati çekti.

2015'te günlük kazanç alt sınırına göre, ocak-haziran döneminde aylık 303 lira 98 kuruş, temmuz-aralık döneminde 322 lira 20 kuruş olan sigorta primi alt sınırının, prim ödeme gün sayısının da 2016'da 22’den 23’e yükselmesiyle 435 lira 63 kuruşa çıkmasıyla çiftçinin SGK priminin yüzde 35,2'ye yükseldiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

'Çiftçilerimiz her ay için 23 gün üzerinden prim ödeyecekler. 15 günle başlayan bu rakam, her yıl 1 puan artıyor. 7 yıl sonra 30 güne çıkacak. Günlük 54 lira 90 kuruş olan brüt asgari ücret, 23 günle çarpılarak aylık kazanç alt sınırı bulunuyor ve bunun üzerinden yüzde 34,5 kesintiyle SGK prim tutarı hesaplanıyor. Buna göre tarım BağKurlularında sigorta primi 2016 yılı ile birlikte aylık 113 lira 43 kuruş arttı. En düşük sigorta primi ise aylık 435 lira 63 kuruşa yükseldi. Kendi kendine zor yeten, tarımda destekleme olmadan ayakta duramayan, mevcut SGK primini bile ödemekte zorlanan çiftçimiz, bu yükün altından kalkamaz, bunu ödemesi mümkün değildir.'

Asgaride bile aylıkta 435 lira 63 kuruşa, yıllıkta 5 bin 227 lira 56 kuruşa yükselen tarım Bağkur’u sigortası primindeki artışın bir kısmının, SSK çalışanlarında işverene verilecek desteğe benzer şekilde devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade eden Bayraktar, bu şekilde bir düzenleme yapılmazsa, muafiyet kapsamına girmek istemeyen ve prim ödeyerek emekli olmak isteyen çiftçilerin, emeklilik hakkını elde etmekte zorlanacağını belirtti.

En son açıklanan 2015 Eylül ayı istihdam rakamlarına göre, tarımda 5 milyon 825 bin kişinin istihdam edildiğini, bu rakamın 64 bininin işveren, 821 bininin ücretli ve yevmiyeli, 2 milyon 137 bininin kendi hesabına çalışan, 2 milyon 804 bininin ise ücretsiz aile işçisi konumunda çalıştığına işaret eden Bayraktar, 2015 yılı Haziran ayı verilerine göre de tarım Bağkurlu sigortalı sayısının 833 bin 523, sigortalı tarım çalışanı sayısının ise 31 bin 224’te kaldığını bildirdi.

Tarımda 2015 Haziran ayında 5 milyon 998 bin olan istihdama göre, tarım Bağkurlu ve tarım sigortalı sayısının sadece 864 bin 747’de kaldığına, oranının yüzde 14,4’ü ancak bulduğuna dikkati çeken Bayraktar, sigortalı sayısının artması için primlerin ödenebilecek miktarda olması gerektiğini ifade etti.

Kırsaldan kente göçün nedenlerinden birinin de sosyal güvenlik olduğunu anımsatan Bayraktar, çiftçilerin, hem ekonomik hem de sosyal bakımdan bugününü ve yarınını güvence altına almak istediğini kaydetti. Sigorta primi sorununa ivedi olarak çözüm bulunmasını isteyen Bayraktar, tarımda çok yüksek olan sigorta kayıt dışılık oranının, bu sorun çözülmezse düşürülemeyeceği ve sigortalı olan çiftçilerin de sigorta primlerini ödeyemeyeceği uyarısında bulundu.

Kayıt dışılığı azaltmak için tarım Bağkur’u SGK priminin ödenebilir miktarda olması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, SSK kapsamında işçi çalıştıran işverenlere yapılacak devlet desteğinin, tarım Bağkurlularını da kapsaması gerektiğini kaydetti.
Kaynak: AA