'Meraklı Çocuk Hayy' Oyunu Çocuklarla Buluştu

'Hayy Bin Yakzan' romanından ilham alınarak hazırlanan müzikli çocuk oyunu, sahneye konuldu.

'Hayy Bin Yakzan' isimli romandan ilham alınarak hazırlanan müzikli çocuk oyunu 'Meraklı Çocuk Hayy' tiyatroseverlerle buluştu.

Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde ilk kez sahnelenen oyuna ilişkin, AA muhabirine açıklamada bulunan yönetmen Mehmet Emin İnci, Endüslü İbn Tufeyl'in 12. yüzyılda yazdığı eseri, çocuklara uyarlamakta zorluk çektiklerini söyledi.

İnci, Meridyen Derneği'nden gelen teklif üzerine çalışmaya başladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

'Ben de bu eseri çok seviyordum. Çok çalıştık. Bir de ilk defa hem manevi değerleri içerisinde taşıyan hem de ders gibi olmayan bir hikaye olsun istedik. Genelde oyunları böyle yapmıyorlar. Özellikle çocuk oyunlarında çok fazla hikaye anlatmaya özen göstermiyorlar. Daha çok kuru gürültü oyunlar oluyor. Biz hem içeriği iyi olsun hem çocuklar eğlensin, sıkılmasın istedik. Uzun uzun öğütler yerine, ara ara kısa öğütler verelim istedik. Bir de gerçekten çocuklara bir şeyler anlatmak zor. Beğendiklerini umuyorum. Bu ilk çocuk oyunu çalışmam.'

Oyunu izleyen Meridyen Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Büyükdeniz de derneğin 10. yılı kutlamaları kapsamında, oyunun çocuklara anlamlı bir hediye olduğunu ifade ederek, 'Meridyen Derneği'nin, kurulduğu 2006 yılından bu yana hedefi, evrensel bilgi birikimini, toplumsal değerlerle harmanlayarak sosyal bilimler alanında özgün bir dil ve düşünce geleneği oluşmasına katkıda bulunmaktır. 'Sonpeygamber.info' portalı, günümüzün etkin alanlarından interneti kullanarak Hazreti Muhammed'i dünyaya en etkili bir biçimde anlatıp, tanıtmak amacıyla faaliyetlerini çeşitlendirerek sürdürmektedir' dedi.

Büyükdeniz, oyunu, tüm çocuklara, özellikle de savaş mağduru çocuklara ithaf ettiklerini dile getirerek, 'Oyunumuzu sahneye koyarken, bir taraftan çocuk tiyatrosundaki boşluğu doldurmak istedik. 6 ay süren yoğun ve titiz bir çalışma neticesinde, oyunumuzu çocuklarla buluşturduk. Oyun hepimizi, gerçeğin peşinde bir insan olmanın anlamı, erdemi, yaratıcının büyüklüğü gibi çok temel esaslarda düşünmeye sevk edecektir' değerlendirmesinde bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi tarafından desteklenen oyuna, Al Baraka Türk ana sponsor oldu. Oyunun yapımcılığını ise Meridyen Derneği üstlendi.

Oyun, 16, 30 ve 31 Ocak'ta Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde, 28 ve 29 Ocak'ta ise Bağcılar Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Kültür Merkezi'nde sahnelenecek.
Kaynak: AA