Ürünlü'de Ağaç Kesimi Planlandığı İddiası

İbradı ilçesine bağlı Ürünlü Mahallesi'ndeki Dikmen Toprak Tepesi'nde ağaç kesimi yapılmasının planlandığı gerekçesiyle bölge halkı ve çevreciler eylem yaptı.

Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, yaptığı açıklamada, Orman Teşkilatınca bölgede "tıraşlama kesim" yapılmak istendiğini öne sürdü. Planın yıllar önce yapıldığını iddia eden Gündüz, kesim için ihalenin de gerçekleştirildiğini ifade etti.

Alanın Ürünlü Mahallesi sınırlarında kızılçam ormanlarıyla kaplı olduğuna işaret eden Gündüz, şöyle konuştu:

"Ormanlık alanda kesim yaşına gelmiş ağaçlar olmakla birlikte gencecik fidanlar da vardır. Bölge halkı, bu alanda daha önce de tıraşlama kesim yapıldığı görmüş ve alanda yapılan tıraşlama kesimin yarattığı tahribatı bizzat yaşayarak gözlemlemiş ve asla bir daha tıraşlama kesim yapılmasını istememektedir. Ormanlarda tıraşlama kesim tam anlamıyla vahşi kesimdir. Özellikle yamaçlarda, tepelerin oluşturduğu yüzeylerde yapılan bu kesimde erozyon baş tehdittir."

Gündüz, tıraşlama kesimin bölgedeki yaban hayatı ve kuşlara da zarar vereceğini ifade ederek, "Tıraşlama kesim yapılan bütün yerlerde ekosistem altüst olmakta ve tahribat uzun yıllar devam etmektedir" dedi.

- "Dünya vazgeçti"

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Göksu da dünyanın tıraşlama kesimden vazgeçtiğini, bu kesim türünün ilkel olarak kabul edildiğini savundu. Bölgede çok sayıda endemik bitki olduğunu ve bunu daha önce araştırmalarla ortaya koyduklarını anlatan Göksu, şöyle konuştu:

"Burada yoğun sedir ormanları var. Dünya çapında ünlü kanyonları ve mağaraları var. Daha da önemlisi Anadolu kültürünün yaşatıldığı ender yerlerden biri. Bölgede yetişen 670 endemik bitki var. Ormanları yok ederseniz onları da yok edersiniz. Burası ülkemizin nadide bir değeri, ormanları kesip yok etmek yerine koruyup zenginleştirmemiz gerek."

Basın açıklamasına, İbradı ve Ürünlü sakinleri de katıldı.

Kaynak: AA