Ukrayna'nın Hedefi Rezervlerini 38 Milyar Dolara Çıkarmak

Ukrayna, 4 yıl içerisinde uluslararası rezervlerini 38 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Ukrayna Milli Bankası Başkanı Valeriya Gontaryeva, hükümetin finansal istikrar toplantısında yaptığı açıklamada, ülkesinin 4 yıl içerisinde uluslararası rezervlerini 38 milyar dolara çıkarmayı planladığını kaydetti.

Gontaryeva, şu anda ülkenin uluslararası rezervlerinin 12,6 milyar dolara ulaştığını dile getirirken, yıl sonuna kadar bu rezervleri 18 milyar dolara çıkarmak gibi iddialı planlarının olduğunu vurguladı. Gontaryeva, 4 yıl içerisinde de ülke tarihinde hiç bir zaman olmadığı kadar 38 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Toplantıda konuşan Başbakan Arseniy Yatsenyuk da günümüzde Ukrayna'nın mali-ekonomik sisteminin istikrara kavuştuğunun net kanıtlarının olduğunu dile getirdi.

Yatsenyuk, çok az kişinin son bir buçuk yıl içerisinde Ukrayna'nın mali-ekonomik sisteminin ayakta kalacağını tahmin ettiğini belirtirken, buna rağmen ülkesinin hem iç hem de dış borçlarını ödeyerek, ülkenin iflas etmesine müsaade etmediklerini vurguladı.  Yatsenyuk, şimdiye kadar Ukrayna'nın 4 milyar dolarlık dış borcunun silindiğini ve bazı dış borç ödemelerinin ise 4 yıla ertelendiğini sözlerine ekledi.

Rusya'nın Ukrayna'nın Kreditörleri Komitesi toplantısına katılmadığını da hatırlatan Yatsenyuk, "Bundan dolayı artık Rusya, Ukrayna'nın Avrupa Birliği ile siyasi ortaklık anlaşması imzalamaması için Yanukoviç'e verdiği borcun kaderini kendisi belirlesin. Biz, bu borcun yeniden yapılandırılması gerektiğine karar verdik. Koşullarımız ilettik. Rusya'nın verdiği borç için bundan daha iyi koşullar olamaz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA