CHP'li Atıcı, Uzel'in Akkuyu İddialarını Meclis'e Taşıdı

CHP İçel Milletvekili Aytuğ Atıcı, Faruk Uzel’in Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) A.Ş.’den istifasının ardından Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili ortaya attığı iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Atıcı, Mehmet Faruk Uzel’in, İçel’in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi’nde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüklenici firması Akkuyu NGS A.Ş.’deki İçel Bölge Kamu Diplomasisi ve Devlet İlişkileri Bölge Müdürü görevinden istifa ettikten sonra geçen hafta kamuoyuna açıkladığı nükleer santralle ilgili iddiaları üzerine TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Atıcı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Uzel’in Akkuyu Nükleer Santrali yapımına ilişkin teknik açıklamalarının dehşet verici nitelikte olduğunu belirtti.

Kamuoyuna yapılan açıklamalarda, nükleer santral inşaatında kötü mühendislik örnekleri sergilendiği ve 1 numaralı reaktörün kıyı kenar çizgisine aykırı şekilde projelendirildiğinden söz edildiğini aktaran Atıcı, Akkuyu ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Raporu sürecinin de şaibeli olduğunu öne sürdü.

Önergesinde, “İçel Akkuyu Nükleer Santral projesinde, bugüne kadar yaşanan çok sayıda gizlilik ve özensizlik, yapımcı firmanın istifa eden bir personel tarafından ortaya atılan yeni ve tüyler ürpertici iddiaları önemli kılmaktadır” diyen Atıcı, Başbakan Davutoğlu’na, Akkuyu Nükleer Santrali 1 numaralı reaktörünün kıyı kenar çizgisi dikkate alınmadan planlandığı iddialarının doğru olup olmadığını sordu. Atıcı, şu soruların da yanıtlanmasını istedi:

İçel Akkuyu Nükleer Santrali kotunun deniz seviyesinin 12 metre altında olduğu doğru mudur? Doğru değilse santralin kotu deniz seviyesine göre nerededir? Küresel ısınma nedeniyle denizlerde su seviyesinin yükseleceği bilindiğine göre nükleer santralin sular altında kalma olasılığı hesap edilmiş midir? İçel Akkuyu Nükleer Santrali yapımı konusundaki gizliliğin amacı nedir? Nükleer santral yapımı konusunda gizliliği gerektiren hangi çıkarlar, halkın canını ve geleceğini ilgilendiren çıkarından daha değerlidir?”
Kaynak: İHA