Yrd. Doç. Keçeli Açıklaması 'Tiyatro İnsanın Zihin Dünyasını Zenginleştirir'

Yrd. Doç. Dr. Fatma Keçeli, tiyatronun zihinsel ve duygusal olarak esnettiğini ve zenginleştirdiğini söyledi.

Yrd. Doç. Keçeli Açıklaması 'Tiyatro İnsanın Zihin Dünyasını Zenginleştirir'
Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Tiyatro Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Keçeli, tiyatro ve tiyatronun önemi hakkında açıklamalarda bulundu. Tiyatroyu, seyirciyi merkeze alan bir gösteri sanatı olarak tanımlayan Yrd. Doç. Dr. Fatma Keçeli, tiyatronun; sahne olarak ayrılmış bir yerden söz ve hareket aracılığıyla bir öyküyü, olayı veya durumu canlandırarak aktardığını ve seyircinin hayata karşı bakış açısını değiştirdiğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Keçeli, “Tiyatro aracılığıyla biz bir başkasının öyküsünü dinler, başkasının öyküsü aracılığıyla da, kendimize yeniden bakarız. Ne kadar farklı hayatlarla karşılaşırsak, bakışımız o kadar değişir, derinleşir” dedi.

Tiyatronun insanın zihinsel dünyasını zenginleştirdiğini de ifade eden Keçeli, “Hep aynı zihinsel ve fiziksel koordinatlarda kalarak körleştiğimizi fark ederiz. Bir başka bakış açısıyla karşılaşmak bizi zihinsel ve duygusal olarak esnetir, zenginleştirir” şeklinde konuştu.

Tiyatronun kullandığı araçlar ile diğer sanat dallarından ayrıldığını, amaçlar yönünden ortak olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Fatma Keçeli, farklı sanat dallarının da aynı soruları sorduğunu söyleyerek, “Felsefeyle de benzeşiyor aslında bu sorular. Ben kimim, neyim, biz kimiz, içinde yaşadığımız mikro ya da makro dünya nasıl bir yer, hayatın nasıl bir anlamı var? Aslında hep anlama ihtiyacından kaynaklanıyor. İşte sanat bu anlama ihtiyacına karşılık geliyor” dedi.

Tüm sanat dalları gibi tiyatronun da çok önemli olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Keçeli, tiyatronun oyuncusunu da seyircisini de dönüştüren bir etkinlik olduğunu söyleyerek, “Hep söylenir ya sanat dünyayı değiştirmez, ama onu değiştirme potansiyeli olanı, değiştirecek olan insanı değiştirir. İşte bu yüzden ülkemizde sanata ve tiyatroya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Düzce Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nden bahsederek sözlerine devam eden Yrd. Doç. Dr. Fatma Keçeli, eğitim kadrosunu Haziran 2016 tarihinde tamamlamayı planladıklarını, Oyunculuk Anasanat Dalı, Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı ve Tiyatro Eleştirmenliği- Dramaturji Anabilim Dallarına Ekim 2016 tarihi itibariyle öğrenci alımını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Kaynak: İHA