Dezavantajlı Çocuklar 'Leonardo Da Vinci' İle Öğreniyor

Diyarbakır’da maddi durumu yetersiz ve dezavantajlı öğrenciler, Leonardo Da Vinci Eğitim Kültür Sanat Derneği ile yeteneklerini keşfederek parlıyor.

Dezavantajlı Çocuklar 'Leonardo Da Vinci' İle Öğreniyor
Ailelerin gelir dağılımı arasındaki uçurumun en yüksek olduğu illerin başında gelen Diyarbakır’da kurulan Leonardo Da Vinci Derneği, maddi durumu yetersiz, dezavantajlı öğrencilerin umudu oldu. Dernek, bir yandan ücretsiz kurslar vererek öğrencilerin yeteneklerini geliştirirken, bir yandan da TEOG, YGS, LYS dersleri vererek öğrencilere üniversiteye hazırlık anlamında destek sağlıyor. Dernekte eğitim alan dezavantajlı öğrencilerin hemen hepsi, üniversiteyi kazanıp bitirdikten sonra iş sahibi olmayı başardı.

Leonardo Da Vinci Eğitim Kültür Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tekin, derneklerinin geçmişinin 1996-97 yılına dayandığını söyledi.

Bu tarihten itibaren yoğunlukla sanatsal faaliyetlerinin olduğunu belirten Tekin, bu alanda yüzlerce öğrencinin resim öğretmenliği bölümünü kazandığını kaydetti.

Geçmiş yıllarda bünyelerinde eğitim alarak üniversiteyi kazanan bir çok öğrencinin şu anda meslek sahibi olduğunu aktaran Tekin, hala üniversitede okuyan öğrencilerinin de olduğunu dile getirdi. Derneklerinden ders alan birçok öğrencinin Güzel Sanatlar Lisesi’nde okuduğunu vurgulayan Tekin, Bilim Sanat Merkezi’nde de bünyelerinde ders almış öğrencilerin olduğunu ifade etti.

"DERNEĞİMİZ DEZAVANTAJLI ÖĞRENCİLERE HİZMET VERMEKTE VE DESTEK OLMAKTADIR"

Leonardo Da Vinci Derneği’nin, 2012 yılında dernekleştiğini bildiren Tekin, "Bu anlamda tüzüğümüzü biraz daha genişlettik. Sadece sanatsal değil, bunun yanı sıra okul destekli dersler olsun, sınava hazırlık dersleri olsun, üyelerimiz tarafından derneğimizde ders verilerek öğrencilerimiz desteklenmektedir. Toplamda 14 sanat öğretmenimiz var. Yağlı boya, karakalem, pastel, sulu boya, ebru, el sanatları ve bunlara benzer faaliyetlerimiz var. Her yıl Haziran ayında, üretmiş olduğumuz bütün çalışmalarımızı sergiliyoruz. 2012’den sonra dernek bünyemize 32 branş öğretmenimiz katıldı.

Bu anlamda, özellikle dezavantajlı çocuklara, fakir aile çocuklarına destek vermekte ve eğitimlerine yardımcı oluyoruz. Aynı zamanda, yayıncı arkadaşlarımız, bu tür öğrencilerimize ücretsiz kaynak temin ediyor. Şu anda da 3 yıl boyunca temel dersler üzerinde okul destekli, üniversiteye hazırlık, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına yardım amaçlı burada öğrencilerimize soru çözümlerinde, eksik konuları tamamlama anlamında eğitim veriyoruz. Geçen sene de TEOG’a giren öğrencilerimiz önemli bir başarı gösterdi. Beklentilerimizin üzerinde liselere yerleştiler" dedi.

"150 KİŞİ KURS ALIYOR"

Şu an derneklerinde 150’ye yakın öğrencinin kurs aldığını, bunların içinde hobi olarak gelip resim, ebru öğrenmek isteyen yetişkinlerin de bulunduğunu kaydeden Tekin, "Bu dönem dikkat ve hafıza eğitimi kursumuz devam ediyor. 2016 yılına hazırlık, karakalem sınava hazırlık kursumuz da devam eden kurslarımız arasında. Ekim ayında da yetişkin grubu, yağlı boya kurslarımız, ebru kursumuz başlayacak. Aynı zamanda 2015 yılında valiliğe sunduğumuz projemiz var. Dezavantajlı çocuklara LYS, YGS kursu, RAM’da kayıtlı bulunan orta engelli çocuklarımıza okuma yazma kursu, bunlara da ekstradan resim ve ebru kursu dersleri ile psikolojik anlamda desteklenecektir" diye konuştu.

GÜZEL SANATLAR LİSESİ’Nİ KAZANDI, HEDEFİ ÜNİVERSİTE

Leonardo Da Vinci Eğitim Kültür Sanat Derneği’nde kurs alarak Güzel Sanatlar Lisesi’ni derece yaparak kazanan Necla Tekin’in (18) en büyük hayali üniversiteyi kazanmak. Şu an 4. sınıfta olan Necla Tekin, "Ben daha önce bu kursa başlamıştım. Güzel Sanatlar Lisesi’ne derece yaparak girdim. Şu anda lise 4. sınıftayım. Şimdi de üniversiteyi kazanmak için kursa devam ediyorum. Umarım kazanırız, hocalarımızın emeğini boşa çıkarmayız" ifadelerini kullandı.

Kursta ders alan diğer öğrenciler de, Leonardo Da Vinci Derneği sayesinde hem hobilerini geliştirdiklerini hem de branş dersleri ile okulda öğrendiklerini burada pekiştirdiklerini söyledi.

Kaynak: İHA