Kirchner'den BM'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Vurgusu

Arjantin Devlet Başkanı Kirchner, kadını erkekten daha aşağı olarak nitelendiren kültürel ayrımların kırılması gerektiğini belirtti

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, yüz yıllardır kadını aşağı ya da daha az akıllı gören yapısal ayrımların kırılması için kültüre yönelik toplumsal cinsiyet politikalarının desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Arjantin'in resmi haber ajansı Telam'da yer alan habere göre New York’ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) 70. Genel Kurul görüşmelerinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesi toplantısında konuşan Kirchner, kadına yönelik ayrımcılığın sona erdirilmesi için tabu ve ön yargıların kırılması çağrısı yaptı.

Kirchner, geniş sosyal uçurum nedeniyle eşitliğin olmadığı bir ülkede toplumsal cinsiyet eşitliğini hayal etmenin sadece bir yanılsama olduğunu söyledi.

Brezilyalı mevkidaşı Dilma Roussef’ten önce her lidere ayrıldığı üzere 3 dakikalık konuşma gerçekleştiren Arjantin Devlet Başkanı, hükümetinin son yıllarda sosyal içermeyi amaçlayan politikalarından bahsetti ve kadına yönelik kültürel ayrımcılığın son bulması ihtiyacını vurguladı.

Kirchner’in kadınların ülkelerin en yüksek makamlarında yer almalarına rağmen, siyasi değil cinsiyetçi eleştiriler aldıkları yönündeki sözleri diğer liderlerden büyük alkış aldı.

Kadını güçlendirmenin yalnızca anlaşma imzalama yükümlülüğü meselesi olmadığını vurgulayan Kirchner, bunun hem erkeklerin hem de kadınların kalplerine nüfuz etmesi gerektiğini çünkü kadınların da birbirlerine ayrımcılık uyguladığını ifade etti.

Arjantin örneği üzerinden konuşan Kirchner, çocuk ve hamilelik yardımı, kamusal eğitimin güçlü teşviki ile kadının kimlik ve toplumsal cinsiyetinin korunması yönündeki politikaların üst seviyede bir eşitliğe ulaşılmasını sağladığını belirtti.

Kirchner’in toplantıdan sonra Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile de bir görüşme gerçekleştirdiği ve görüşmeye Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Timerman ve Ekonomi Bakanı Axel Kicillof’un da katıldığı belirtildi.
Kaynak: AA