Saraybosna'da 'Barışın 20. Yılı Konferansı'

Bosna'daki savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması'nın 20. yılı dolayısıyla, başkent Saraybosna'da "Barışın 20. Yılı Konferansı" düzenlendi.

"Perdana" Küresel Barış Vakfı (PGPF), Bosna Bank International (BBI) ve Malezya-Bosna Hersek İş Konseyi tarafından Bosna Hersek Meclisinde düzenlenen konferansa siyasiler, diplomatlar, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, Bosna Hersek'in ağır bir bürokrasiye sahip bir ülke olduğunu belirterek, karmaşık bir ekonominin yükünü taşımalarına rağmen diğer bölge ülkelerinin ekonomilerine yakın bir noktada bulunduklarını söyledi.

Tarihçilerin "savaş yüzyılı" olarak nitelendirdikleri yüzyılın sona erdiğini kaydeden İzzetbegoviç, "Önümüzde yeni bir yüzyıl var ve bu yeni yüzyılın nasıl olacağı bizlere ve bizim gelecek nesillere neler aktaracağımıza bağlı. Bosna Hersek ve Dayton farklı olacak, daha iyi olacak" dedi.

Konferansa katılan Malezya'nın eski başbakanlarından Mahathir Muhammed de Bosna Hersek'in içinde barındırdığı farklı etnik gruplarla Malezya'ya benzediğini anlatarak, Bosna Hersek'e her gelişinde buradaki gelişmeleri fark ettiğini söyledi.

Bosna Hersek'in ekonomiye ve kalkınmaya daha fazla önem vermesi gerektiğini vurgulayan Muhammed, gelecekte Bosna Hersek'in daha iyi durumda olacağına inandığını ifade etti.

- "En önemli nokta, Anayasa'nın değişmesi"

Eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Styepan Mesiç ise Dayton'un "sadece savaşı bitiren bir antlaşma" olduğunu ve barış anlamında çok fazla katkı sağlamadığını savunarak, antlaşmanın Bosna Hersek'in işlevsel bir ülke olmasını önlediğini kaydetti.

Slovenya'nın eski cumhurbaşkanlarından Danilo Turk de Bosna Hersek için en önemli noktanın Anayasa'nın değişmesi olduğunu söyledi.

Konferansta konuşan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu ise Bosna Hersek'in eğitim anlamında öğrencilere son derece iyi imkanlar sunduğunu belirterek, ülkenin "bölgedeki eğitim merkezi" olabilecek potansiyele sahip olduğunun altını çizdi.

IUS'ta bölge ülkelerinden de çok sayıda öğrencinin eğitim aldığını dile getiren Oğurlu, "Eğitim, farklılıklarımıza rağmen hepimizi birleştiren ortak bir alandır" dedi.

Kaynak: AA