Çakan'dan Kurumlara İhtar

MHP Zonguldak Milletvekili Zeki Çakan, Çatalağzı beldesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Çakan, bölgedeki termik santrallere dikkat çekerek, “Mevcut çalışan santraller insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde her türlü tedbirleri almak zorundadırlar. Söz konusu insan sağlığıdır. Sorumluluğunu yerine getirmeyenler hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na şikayette bulunacağım” dedi.

Çakan'dan Kurumlara İhtar
MHP Zonguldak Milletvekili ve 26. Dönem Milletvekili adayı Zeki Çakan, Çatalağzı Belediyesi Düğün Salonu’nda belde halkıyla bir araya geldi. MHP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan ve partililerin de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Çakan, 25. Dönemde 28 saat 46 dakika çalıştıklarını belirtti.

Zonguldak’ın 10 yıldan bu yana TBMM’de gündeme getirilmediğini söyleyen Zeki Çakan, meclise önerge verdiğini söyledi.

Çakan, “Dileğim o dur ki her milletvekili sizden yetki alarak vermiş olduğunuz bu yetkiden fazla sizleri sorumlu tutsun, yaptığı veya yapacağı icraatlarla ilgili olarak benim gibi sizlere hesap vermeyi yeğlesin. Hepinizin bildiği gibi 7 Haziran seçimlerinde beni milletvekili olarak görevlendirdiniz. TBMM’ye vekil olarak gönderdiniz. 25. Yıl yasama döneminde 9 birleşim, 16 oturum yaptık. Bu yasama yılında brüt olarak 29 saat 51 dakika, net çalışma süremiz 28 saat 46 dakikadır. Yani milletvekiliniz olarak 25. Dönemde biz 28 saat 46 dakika biz mecliste çalışmış olduk. Bu sürede bizim şahsen benim neler yaptığımızı sizlere anlatabilmek, özellikle bölgemizin çok büyük sıkıntılarını dile getirmek için yaptığımız girişimlerle ilgili sizi bilgilendirmek istedim. Meclise gider gitmez Zonguldak’ın bütün sorunlarını içeren yaklaşık son 10 yıldan beri hiç gündeme getirilmemiş ve Zonguldak’la ilgili herhangi bir meclis araştırması yapılmamış. Zonguldak’ın sıkıntıların tamamını meclis araştırması önergesi vererek dile getirdim. Bu önergede meclisin kanunlar ve kararlar sıra sayısını almak suretiyle meclis gündeminde bu önerge tartışılacak Zonguldak en az 3 saat mecliste gündeme gelecek. Bütün Türkiye Zonguldak’taki bu tartışmaların nedenini anlayacak. Kurulacak komisyonla ilgili Zonguldak masaya yatırılarak gündeme alınacak. Erken seçim nedeniyle şu an buna imkan olmadığı kanaatindeyim” diye konuştu.

“DERDİMİZ KAVGA GÜRÜLTÜ DEĞİL”

Araştırma önergesinde Zonguldak’ın bütün sorunlarını dile getirdiğini hatırlatan Zeki Çakan, “Bu araştırma önergesi ile biz Zonguldak’ın tamamının ele alınarak Filyos Projesi, Ereğli Tersaneler, demir çelik fabrikası, üniversite, Zonguldak’ın göç dahil mevcut durumu, 2014 yılı dahil merkez ilçesinde 40 binin üzerinde icralık dosya olduğu, 2006 yılında TSO’ya kayıtlı aktif üye sayısının bu gün 1800’lere düştüğü gibi ulaşım konusu da başta olmak üzere havaalanına varıncaya kadar nedenlerini Zonguldak’ı masaya yatırarak meclis gündemine taşıdık. Ama bu gün esas gündemimiz Çatalağzı ve bu bölgede Türkiye’nin ve dünyanın hiçbir yerinde olmayan kuşbakış 100 km olarak değerlendirilen ama çok dar bir saha olup da bu sahada 13 santral planlanarak buradaki insanımızı insan olmaktan çıkaran hatta onları insan saymadan hayatlarını ve geleceklerini düşünmeden düşünerek zemin hazırlayanlardır. Ben milletvekili olarak hiç kimseyle kavga, gürültü, belirli seviyelere inmeden mücadelemi sizden aldığım yetiyle sonuna kadar sürdürüleceğimi belirtmek istiyorum” dedi.

“EN FAZLA İKAMET EDENLER ZARAR GÖRÜYOR”

Enerji Bakanlığı başta olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Zonguldak Valiliği’ne, Çatalağzı ve Muslu Belediyeleri’ne yazı yazdığını ifade eden Zeki Çakan, şöyle devam etti:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Zonguldak Valiliği’ne, Çatalağzı ve Muslu Belediye Başkanlığı’na birer yazı yazdım. Ben elimi taşın altına koyarken bu gün bu salonun dolu olmasını da beklerdim. Bu gün buradaki zarar en fazla burada oturanlar için söz konusudur. Bazı konularla ilgili olarak bazılarının birileri tarafından ufak tefek memnun edilmeleri, bölgede bazı konuları ve bazı kişileri cesaretlendirmektedir. Siz sunu benden daha çok iyi biliyorsunuz.

Zonguldak havzasındaki kömürler TTK tarafından kurum tarafından ihale edilen redevanslı sahalarda özel işletmeler tarafından yapılmaktadır. Eren Enerji lisans iznini alabilmek için bölgedeki redevans işletmecileriyle anlaşmalar yapmış, lisans izin başvurularında bu anlaşmaları kullanmıştır. 2005 yılında TTK’ya ait redevanslı saha ihalesini kazanmıştır. Sözleşme sonrası sahada kömür varlığı nedenlerinin bölgede olmadığını öne sürerek sözleşmenin feshini istemiştir. Eren Enerji bölgede yerli kömürden vazgeçmiş istemiştir. Teminatını da yakarak yerli kömür kullanmak istememiş, ucuz ithal kömüre yönelmiştir.”

“BÖLGE ARTIK DOLMUŞ DURUMDA”

Santrallerin bölgeye vereceği zararların en aza indirilecek tedbirlerin alınmasını isteyen Zeki Çakan, Çatalağzı’nın yaşanmaz hale geldiğini söyledi.

Türkiye’nin farklı illerinde hava kalitesi izleme istasyonlarının kurulduğuna dikkat çeken Zeki Çakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim arzumuz burada yapılan santrallerin bundan sonraki boyutlarında, yapacakları çalışmalarda bölgeye verdikleri zararda minimize edecekleri tedbirleri almasıdır. Bizim amacımız buradaki santrallerin tekrar kapatılması değil, yeni santrallerin kurulmaması ve hemşehrilerimize zarar vermeden çalışmasını sağlamaktır. Bölge artık dolmuştur. ÇATES şu an yerli kömür kullanıyor. Yerli kömür kullanıyor ancak yarın ne olacağı belli değildir. Çatalağzı adeta yaşanamaz hale gelmiştir. Belirttiğim tüm bu hususlar dikkate alınarak kurulması düşünülen yeni santraller için lisans müracaatları ilgili bakanlıkça kabul edilmemeli, ilgili lisans verilmemelidir. Mevcut çalışan santraller insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde her türlü tedbirleri almak zorundadırlar. Söz konusu insan sağlığıdır. Teknolojik olarak toz ve baca gazı yönünden tedbir aldığını söyleyen ilgili şirketler günün belli saatinde aldıkları bu tedbirleri çiğnemektedirler. Bu konu Zonguldak Valiliği ve ilgili belediyelerce takip edilmelidir. Görev ve sorumluluk alanları dikkate alınarak hava kalitesi ölçüm sistemleri bölgeye kurularak vatandaşın bilgisine ve görüşüne sunulmalıdır.”

“BİZİM İÇİN KAMU MENFAATİ ÖNEMLİ”

Termik santrallerin lisans alımları kriterleri üzerinde duracağını sözlerine ekleyen MHP Zonguldak Milletvekili Zeki Çakan, termik santrallerle ilgili değerlendirmede bulunarak sözlerini şöyle tamamladı:

“Tüm bu hususlar bölgede yaşayan vatandaşlarımız için hayati önem arz etmekte olup insan sağlığı için son derece önemlidir. Hususların görev ve sorumluluk anlayışı içinde gerekenin yapılması ve aksi halde insan sağlığı ile ilgili ihmalleri ve sorumlulukları bulunan kurum ve kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na önem ve arz ederim şeklinde bu yazıyı ilgili yerlere gönderdim. Bu konuların getirilmemesi yönünde gayret sarf eden olursa hiç çekinmeden benimle gelen gelir, tek başıma da kalsam Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek gerekeni yapacağım. Bizim hiç kimseyle kavga etme niyetimiz yok. Ama vatandaşımıza, milletvekilliği görevinde kaldığım süre içinde vatandaşlarımızın başta sağlığı olmak üzere kamu menfaati açısından yapmam gereken bütün işlerimi eksiksiz yerine getirme gereğini duyuyorum. Bundan sonra da bu çalışmalarımızı eksiksiz sürdüreceğiz, ayrıca cevaplarını bekliyorum. Ağlamayan çocuğa meme verilmiyor. Bir işi takip etmezseniz, bir işle ilgili kamu menfaati gözetmeden hareket ederseniz, hiç kimse sizlerin ne sağlığını ne de bu konularla ilgili yapılması gereken görevleri düşünmez. Bu nedenle benim sizler adına bunları yapabilmek aslında asli görevimdir. Asli görevimi yerine getirmeye çalıştım. Özellikle lisans alımlarındaki kriterler üzerinde çok duracağım.”
Kaynak: İHA