Ankara'da İstikbal Göklerde

GÖKSEL YILDIRIM - Ankara'nın, küresel bir başkent haline gelmesinin, dünya markası olma potansiyeli bulunan savunma, havacılık ve uzay ile bilişim gibi sektörlerdeki birikimini ortaya koymasından geçtiği belirtildi.

Ankara Kalkınma Ajansı koordinasyonunda hazırlanan Ankara Bölge Planı 2014-2023 çalışmasında, kentin kalkınması için gerekli yol haritası tespit edildi.

Rapora göre, Ankara'nın siyasi işlevlerinin ötesinde uluslararası roller üstlenen küresel bir başkent haline gelmesi, dünya markası olma potansiyeli bulunan savunma, havacılık ve uzay ile bilişim gibi sektörlerde var olan beşeri sermaye birikimini ve üniversite-sanayi iş birliği gibi güçlü sosyal ağları kullanılarak dünya ölçeğinde farklılığını ortaya koyması ile mümkün olacak.

Bu konuda Ankara’yı küreselleşme sürecinde daha üst seviyelere taşıyacak ve yabancı yatırımlar açısından daha cazip hale getirecek ulusal ve yerel politikalara ihtiyaç duyuluyor.

Teknoloji/katma değer düzeyini geliştirmeye yönelik tedbirler kapsamında, Ankara’nın imalat sanayi üretim ve ihracatında yüksek teknolojiye dayalı ürünlerin payı artırılacak.

Savunma, hava taşıtları, makine, tıbbi cihazlar, elektrikli makine sektörleri başta olmak üzere, üretim süreçlerinde yerli ileri teknoloji payı yükseltilecek ve dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik tedbirler alınacak.

- Teşvik edilecek ürünler

Ankara’daki mevcut savunma, hava taşıtları, makine, tıbbi cihazlar, elektrikli makine sektörleri başta olmak üzere, ileri teknolojili sektör kategorisinde yer alan, ancak üretiminin önemli bir kısmı sektörün düşük teknolojili ürünlerinden oluşan alanlarda teknoloji düzeyinin artırılması temel öncelik olacak. Bu kapsamda elektrikli ve yanmalı motorlar, elektro teşhis cihazları, ölçü, kontrol, ayar, kalibrasyon alet ve cihazları, gaz türbinleri, lazerler, metal işleme için nümerik kontrollü cihazlar gibi katma değeri yüksek ileri teknolojili ürünlerin Ankara’da üretilmesi bölgesel ve ulusal politikalarla teşvik edilecek.

Teknoloji transferinin ve yerlileştirilmesinin gerçekleştirilebilmesi için bölgeye özel programlar düzenlenecek ve altyapı tesis edilecek. Kazan Havacılık ve Uzay İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin en yakın zamanda faaliyete geçirilmesi bu doğrultuda gerçekleştirilecek öncelikli projelerden biri olacak.

OSTİM, İvedik  Organize Sanayi Bölgesi ve Hacettepe Teknokent’i başta olmak üzere, tıbbi cihazlar sektörünün yoğun olduğu üretim ve Ar-Ge bölgelerinin ortak ihtiyaçlarına yönelik teknoloji geliştirme ve tasarım merkezlerinin kurulması desteklenecek.

Makine sektörünün Ankara’da bulunan büyük oyuncularının ileri teknolojili ürün grubuna geçişin artması yönünde elde ettikleri bilgi ve tecrübeyi özellikle OSTİM’de iş ve inşaat makineleri kümelenmesinde yoğunlaşan sektörün diğer oyuncularıyla paylaşmalarına imkan tanıyacak platformların oluşturulması sağlanacak. Ayrıca bu alanda ürün portföyü teknoloji düzeyini artırmak üzere sektördeki uluslararası düzeyde marka olan firma ve merkezlerle ortak projeler geliştirmek için gerekli girişimler ve altyapılar desteklenecek.

- Ar-Ge yatırımlarına teşvik

İleri teknolojili bu sektörlere yönelik Ar-Ge yatırımlarını çekmek için yatırım promosyonları yapılacak ve yabancı firmaların Ar-Ge yatırımları teşvik edilecek.

Ankara’daki savunma, tıbbi cihazlar, makine sektörlerinin, kentteki potansiyeli yüksek bir diğer sektör grubu olan bilişim yapılanması ile iş birliği içine girmesine olanak sağlanacak. Özellikle büyük bir kısmı ODTÜ Teknokent'te konumlanmış olan yazılım kümesi ile sağlık, havacılık, makine sektörleri oyuncularının sektördeki firmaların ihtiyaçlarına cevap vermek üzere bir araya gelip ortak projeler üretmelerine imkan yaratılacak.

Eskişehir’deki havacılık sektörü ve Kırıkkale’deki savunma sektörü firmaları, Ankara’daki ilgili sektör firma ve kümeleriyle ortak projeler yürütmek üzere teşvik edilecek.

Ankara’da ileri teknoloji sektörlerinde dışa bağımlılığın azaltılması yönünde uygulanacak bir diğer adım da offset projelerinin yaygınlaştırılması olacak. Özellikle makine, savunma ve hava taşıtları sektörlerini içeren kamu proje ve ihalelerinde bölgesel gelişme alanları dikkate alınacak ve offset yöntemi uygulanarak Ankara’ya, gelişme potansiyeli olan ileri teknolojili sektörlerde ihtiyaç duyduğu teknoloji transferi sağlanacak ve üretim kalitesi artırılacak.

Kaynak: AA