Fildişi Sahili'nde Vattara Karşıtı Gösteriler

Ülkede, Devlet Başkanı Vattara'nın devlet başkanı seçimine aday olmasına karşı düzenlenen gösteride 1 kişi öldü

Fildişi Sahili'nde Devlet Başkanı Alassane Vattara'nın adaylığına karşı çıkanların düzenlediği gösteride 1 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Yerel yetkililer, Vattara'nın adaylığına karşı muhalefetin ülkenin orta kesiminde Logouata'da düzenlediği gösteriye müdahil olan hükümet yanlısı bir grup ile eski Devlet Başkanı Laurent Gbagbo'yu destekleyenlerden oluşan diğer grup arasında çatışma çıkması sonucu bir kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin de yaralandığını açıkladı.

Yetkililer, çatışma sonrası bazı evlerin ateşe verildiğini de söyledi.

Muhalefetin çağrısı üzerine çok sayıda kişi, Vattara'nın adaylığını protesto etmek için ülkenin çeşitli bölgelerinde sokağa döküldü.

Annesinin Burkina Faso uyruklu olduğunu öne sürerek Vattara'nın adaylığının mümkün olamayacağını öne süren muhalefet, seçimleri düzenlemekle görevli olacak Bağımsız Seçim Komisyonu'nun (CEI) hükümet yanlısı olduğunu da iddia ediyor.

Ülkede 25 Ekim'de düzenlenecek devlet başkanı seçiminde Vattara dahil 10 aday yarışacak.

Anayasa mahkemesi, adaylarının en az 40 yaşında olmasını ve ebeveynlerinin de Fildişi Sahili uyruklu olmasını şart koşuyor.

Muhalefetten Fildişi Halk Cephesi Partisi (FPI) üyeleri hafta başında, Vattara aday olarak kabul edilirse halkı protestoya çağırmıştı.

Bu çağrının ardından iktidardaki Cumhuriyetçiler Birliği partisi, planlanan protestoların şiddetle sonuçlandığı takdirde muhalefetin sebep olacağını duyurmuştu.

Ülkede, 28 Kasım 2010'da devlet başkanı seçilen Vattara, Gbagbo'nun yenilgisini kabul etmemesi üzerine ancak Mayıs 2011'de görevine başlayabilmişti.

Seçimi kaybeden Gbagbo'nun tüm uluslararası çağrılara rağmen görevi seçimin galibi Vattara'ya devretmemesi siyasi krize yol açmıştı. Gbagbo, 30 Kasım 2011'de Fildişi Sahili yetkililerince Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim edilmiş ve haziranda yargılanmasına karar verilmişti.

Fildişi Sahili'nde 2010-2011'deki seçim sonrası krizde 3 bin kişi ölmüştü.
Kaynak: AA