BM Genel Sekreteri Ban Açıklaması

“Suriye’de askeri çözüm yoktur”

ROMA – Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye’de askeri çözümün olmadığını söyledi.

New York’taki BM Genel Merkezi’nde kısa bir süre sonra pek çok farklı ülkeden liderleri ağırlamaya hazırlanan BM Genel Sekreteri Ban, İtalyan La Stampa gazetesi ile Vatikan Radyosu’na ortak demeç verdi.

"Suriye’de askeri gerilimin tırmanma riskinden çekinip çekinmediği" sorusuna Ban, "Suriye’de askeri çözüm yoktur. 4,5 yıldır savaşıyorlar, ölü sayı 250 binin üzerinde, 4 milyon sığınmacı var ve 12 milyon insan savaştan etkilendi" yanıtı verdi.

2012 yazındaki Cenevre bildirisinde olduğu gibi Suriye için girişimlerin eksik kalmadığını belirten Ban Ki-mun, şimdi BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin zor zamanda bir araya gelerek amaç birliğini göstermeleri gerektiğini söyledi.

Ban, Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura aracılığıyla güvenlik, askeri durum, uzlaşma, kalkınma, altyapı ve siyasi sorunlarda çalışma grupları oluşturmayı teklif ettiklerini anımsatarak, “Bu girişim, krizin diyalog yoluyla çözümü için siyasi alanı da kapsayabilir” dedi.

Hiç kimseye dini ya da etnik kriterlere dayanarak ayrımcılık yapılamayacağını ifade eden Ban, insanlara zulüm çektirmenin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Suriye’deki iç savaşın yol açtığı sığınmacı akınına da değinen Ban, sığınmacı krizine insani açıdan yaklaşılması gerektiğini ve sorumluların BM’nin mülteciler konvansiyonu ile uluslararası insan hakları temelinde hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Sığınmacı kriziyle karşı karşıya kalan Avrupa’ya da çağrıda bulunan Ban Ki-mun, “Bu krizde Avrupa tarafından gösterilen liderlik ve dayanışmayı övmekle birlikte savaştan kaçanları korumak için daha fazla çaba bekliyorum” ifadesini kullandı.

İran’ın nükleer programına yönelik müzakerelerin anlaşmayla sonuçlanması konusunda da Ban, “Bu, olumlu bir gelişme. Bu anlaşmaya dönük endişelerin ve eleştirilerin farkındayım ama BM Genel Sekreteri olarak, Güney ve Kuzey Kore arasında müzakereci olmamın verdiği deneyimlerden yola çıkarak, bu anlaşmanın iyi yapılandırılmış, titiz ve iyi bir bir anlaşma olduğunu söyleyebilirim. Bu anlaşmayı tüm tarafların kabulünü umuyoruz” dedi.

Ban Ki-mun, BM’nin uygulama sürecini Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu aracılığıyla izlemeyi ve teyit etmeyi garanti altına almaya hazır olduğunu da bildirdi.
Kaynak: AA