İzmir Körfezi'ni Olta Balıkçılığına Açma Çalışması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ege Üniversitesi (EÜ) tarafından "İzmir İç Körfez'de Amatör Olta Balıkçılığının İzlenmesi ve Yakalanan Türlerin Tüketilebilirliğinin İncelenmesi" projesi uygulamaya geçirildi.

Proje, İzmir Körfezi'nde 1982'de üst seviyeye ulaşan ve av yasağı konulmasına neden olan kirlenmenin güncel verilerine ulaşılması, av durumun değerlendirilmesi kapsamında, TAGEM Ar-Ge programı çerçevesinde EÜ Su Ürünleri Fakültesinin yürütücülüğünde başlatıldı.

Körfezdeki olta balıkçılığı yasağının kaldırılması ve balıkların tüketime uygunluğunun araştırılmasının amaçlandığı projenin tanıtımı, Su Ürünleri Fakültesinde gerçekleştirildi.

Dekan Prof. Dr. Ertan Taşkavak, projeyle İzmir'in kanayan yarasına parmak basılmasının hedeflendiğini belirtti. Projenin sonuçlarına göre 1982'de konulan avlanma yasağının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Taşkavak, geçen yılların aksine son dönemde körfezde balık avlanabildiğine dikkati çekti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ise kentte amatör balıkçı sertifikasına sahip yaklaşık 15 bin kişi bulunduğunu ifade ederek, "Tuttuğumuz balıkların sağlığı ve problemsiz olması konusunda endişemiz vardı. Umut ediyorum ki bu çalışmadan tereddütlerimizi ortadan kaldıracak bir sonuç çıkar ve Hıfzıssıhha kararı güncellenir" dedi.

- "İlk çalışma"

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Ali Ulaş da İzmir Körfezi'nin geçmiş dönemlerde kirliliğiyle gündeme geldiğini, son günlerde ise temizliği ve amatör olta balıkçılığıyla kendinden söz ettirdiğini söyledi.

Projenin bu yıl temmuzda başlatıldığını aktaran Ulaş, şunları kaydetti:

"Balıkçılık, mesai, zaman ve saat beklemez. Temmuzda başlayan sezonu kaçırmak istemediğimizden çalışmalarımıza hemen başladık. Günümüze kadar İzmir Körfezi'ndeki balıkların tüketilebilirliğine ilişkin herhangi çalışma yürütülmemişti. Bazı balıklarda ağır metal birikimiyle ilgili çalışma yapılmış ancak bu ağır metal birikim örnekleri balıkların karaciğerinden alınmış, balıkların yenilebilir eti üzerinden şimdiye kadar bir analiz yapılmamıştı. Bu, İzmir Körfezi'nde yakalanan balıkların tüketilebilirliği adına ilk çalışmayı oluşturmaktadır."

Ulaş, proje süresinin 16 ay olduğunu, bunun 12 ayında örnekleme yapılacağını belirtti. Elde edilen balık türleri için 2 ayda bir laboratuvar incelemesinde bulunacaklarını bildiren Ulaş, dioksin, pestisit ve ağır metal analizlerinin gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Etkinlikte Doç. Dr. İlker Aydın, TAGEM Ar-Ge programıyla hayata geçirilen "Kalamar Üretimini Arttırmaya Yönelik Yapay Yumurtlama Düzeneklerinin Kullanılması" projesi kapsamında sunum yaptı.

Kaynak: AA