Gezi Parkı Olaylarına İlişkin Dava

Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın mensuplarının da aralarında bulunduğu 35 kişi hakkında ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs"ten açılan dava dosyasına, ara karar doğrultusunda istenen bilirkişi raporu geldi

İSTANBUL - Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada, aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın mensuplarının da bulunduğu 35 kişi hakkında ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan açılan dava dosyasına, beklenen bilirkişi raporu ulaştı.

Cumhuriyet Savcısı Abdullah Mirza Coşkun ve sanıkların avukatının talebi üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin ara kararı doğrultusunda, sanıklardan Arda Mutlu Doğan'ın evinde ele geçirilen Blow Magnum F 06 model tabanca hakkında istenen rapor mahkemeye geldi.

Silah firmasından gelen raporda, incelenmesi istenen kuru sıkı tabancanın seri numarasının başındaki ''7'' rakamının üretim yılını temsil ettiğini ve silahın 2007 yılında üretildiği kaydedildi.

Sanıktan ele geçirilen silahın, 2008 yılında Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5729 sayılı Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun'dan önce üretildiği belirtildi.

Mahkeme heyeti, 2 Nisan'da yapılan duruşmada, sanık Arda Mutlu Doğan'dan ele geçen yarı otomatik tabancanın imal tarihinin ve 5729 sayılı Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun'un yürürlüğünden önce mi sonra mı imal edildiğinin sorulmasına hükmetmişti.

Davanın yarın görülecek duruşmasında, savcının mütalaasını açıklaması bekleniyor.

- Ceza istemleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın kurucu ve üyelerinin de bulunduğu 35 kişi şüpheli, 9 polis de müşteki olarak yer alıyor.

İddianamede, tüm şüpheliler hakkında ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede ayrıca şüpheliler hakkında ayrı ayrı ''örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak", "sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin taşınması ve bulundurulması", "görevi yaptırmamak için direnme", "kamu malına zarar verme", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet'' gibi çeşitli suçlardan 2 yıldan 50 yıla kadar değişen hapis cezaları isteniyor.
Kaynak: AA