Çatalhöyük Kazıları 22'Nci Yılını Tamamladı

Yapı Kredi'nin ana sponsorlarından olduğŸu, 2012 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren LJatalhöyük kazıları 22. yılını tamamladı.

Yapı Kredi açıklamasına göre, LJatalhöyük kazılarının 22 yıllık tarihini ve elde edilen buluntuları paylaşŸmak üzere 5 AğŸustos'ta Konya'da Kazı BaşŸkanı Ian Hodder'ın ve Yapı Kredi Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Yöneticisi Nurcan Erhan'ın ev sahipliğŸinde bir gezi düzenlendi.

Yapı Kredi Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Yöneticisi Nurcan Erhan, Yapı Kredi olarak kurumsal sosyal sorumluluk yaklaşŸımlarının temelini kurumsal vatandaşŸlık bilinciyle sürdürdüklerini belirtti.

Ekonomik sorumluklarının yanı sıra doğŸal çevreyi koruma, toplumun refah düzeyini yükseltecek eğŸitim ve kültür-sanat projelerini de yürüttüklerini vurgulayan Erhan, "LJatalhöyük kazılarını 19 yıldır destekliyoruz. LJatalhöyük kazılarında her yıl insanlık tarihine ışŸık tutan bulgular ortaya çıkarılıyor. Uzun yıllardır destek verdiğŸimiz LJatalhöyük neolitik kentinin, 2012 Temmuz ayında UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Listesine kaydedilmesi ise ülkemiz için ayrı bir gurur kaynağŸı. Bu kültür abidesinin ortaya çıkarılmasına, korunmasına ve gelişŸtirilmesine katkıda bulunan bir kurum olmanın mutluluğŸunu yaşŸadığŸımızı belirtmek isteriz" ifadelerini kullandı.

Tüm OrtadoğŸu'da UNESCO Dünya Mirası listesine giren birkaç prehistorik merkezden biri olan LJatalhöyük kazılarını 1993 yılından bu yana yöneten Ian Hodder ise "Arkeolojik kazıların çok uzun soluklu ve zor bir çalışŸma olduğŸunu belirtmek isterim. Bu tür arkeolojik kazılara sponsorluk oldukça risklidir. LJünkü başŸlangıçta ne çıkacağŸını bilemezsiniz. Ama Yapı Kredi önemli bir risk aldı ve bir tarihi mirasa sahip çıktı. Sonunda LJatalhöyük UNESCO Dünya Mirası listesine kabul edildi. Yapı Kredi'ye kendi işŸimizi yapmamıza imkan tanıdığŸı için teşŸekkürü bir borç bilirim" açıklamasını yaptı.

LJatalhöyük'te bugüne kadar elde edilen bulgularla M.ǖ. 7 bin 400 ile 5 bin 500 yılları arasındaki günlük ve sosyal yaşŸama dair birçok bilgi keşŸfettiklerini de belirten Hodder, M.ǖ. 6 bin 500'lü yıllarda hastalıklar, kazalar ve çalışŸma temposunun nüfusa paralel olarak arttığŸını aktardı.

Genelllikle tarım, hayvancılık ve toplayıcılıkla geçinen toplumun eşŸitlikçi ve paylaşŸımcı olduğŸunu anlatan Hodder, toplum yapısında sınıfsal bir ayrımın söz konusu olmadığŸına dikkati çekti.

Hodder, LJatalhöyük toplumuna dair bulgularda ihtiyaç duyulan malzemelerin tedariki için Toroslar'a kadar giden halkın değŸişŸ-tokuşŸ sistemini tercih ettiğŸini belirterek, 2013 yılında yapılan kazılarda bulunan ince dokunmuşŸ keten kumaşŸ parçasının Suriye'den geldiğŸini tahmin etiklerini, bunun da ne kadar genişŸ bir coğŸrafyayla ticari ilişŸkileri, alışŸverişŸleri olduğŸunu gösterdiğŸini kaydetti.

ǖte yandan LJatalhöyük'te üç farklı inanç sisteminin yaygın olarak benimsendiğŸini vurgulayan Hodder, bunlardan ilkinin vahşŸi hayvanlara tapınma şŸeklinde olduğŸunu belirtti.

Buna dair de 2011 yılında bulunan etrafı kırmızı boyalı bir buzağŸı kafası ve bunun altında yer alan kısımda oldukça yoğŸun bir gömütü örnek gösteren Hodder, diğŸer iki inanç biçimini, "Evlerin altında bulduğŸumuz kafataslarından anladığŸımız üzere diğŸer bir inanç biçimi de evlerin taban altına gömülmüşŸ ölü ataları ile ilgili. ǜçüncü tip inanç ise büyüye dayalı. DiğŸer iki sisteminin aksine, bu inancın temelinde kötü ruhlara karşŸı insanları koruma amacı yatıyor" şŸeklinde açıkladı.

Açıklamaya göre, kazılar arasında çıkarılan önemli bulgular arasında 9 bin yıllık bir duvar resmi, bir obsidyen ayna, yer altının yapı planları, el izleri, nadir görülen dekoratif amaçlı kullanılan çakıl taşŸından yapılmışŸ hançerler, çamurdan ya da taşŸtan yapılan insan ya da hayvan figürleri dünyanın ilk kendirden dokunmuşŸ kumaşŸ parçalarından biri, alçılanmışŸ kafatası, 2 insan 2 de boğŸa başŸı kazınmışŸ demlik, yaşŸam döngüsünü temsil eden kafası olmayan kadın heykelciğŸi bulunuyor.

ǖte yandan LJatalhöyük'ü 1958 yılında keşŸfeden ve ilk kazı çalışŸmalarını 1961-1965 yıllarında başŸlatan James Melaart'ın bölgede bugün bile yoğŸurt yapımında maya olarak kullanılan meşŸe palamudu kapsüllerine rastlaması, ilk yoğŸurdun LJatalhöyük'te bulunduğŸu yönünde ihtimalleri güçlendiriyor.

Kaynak: AA