Tatvan'da Çay Fiyatı Tartışması

Bitlis’in Tatvan ilçesinde bir bardak çayın fiyatı hafta sonu itibariyle 75 kuruşa çıkarılırken, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ise yeni fiyat tarifesinin geçerli olmadığını ve vatandaşların içtikleri çay başına 50 kuruştan fazla ödememeleri uyarısında bulundu.

Tatvan'da Çay Fiyatı Tartışması
Yaklaşık iki yıldır bir bardak çayı 50 kuruşa içen Tatvanlılar, kahvecilerin İlçe Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile aralarındaki anlaşmazlık nedeniyle yaptığı yüzde 50 zamla bir bardak çayın fiyatı 75 kuruş oldu. Yapılan fiyat değişikliği nedeniyle Tatvan Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve kahveciler karşı karşıya gelirken, gayri resmi zammın faturası ise vatandaşın cebinden çıkıyor. Vatandaşlar çaya, şekere ve suya yüzde elli zam yapılmamasına karşın çaya yapılan yüzde 50 zamma tepki gösterirken, Tatvan Esnaf ve Sanatlar Odası ise yapılan zammın yasal olmadığını, zamlı çay satan işletmelere ise cezai işlem uygulanacağını duyurdu.

Konuyla ilgili üyelerine bilgilendirme mesajı da yollayan TESO Yönetim Kurulu Başkanlığı, “Odamız başkanlığı kıraathane, kahvehane ve çay ocaklarında satışa sunulan bir bardan çay ve sıcak içeceklerin resmi fiyatı esnafa 40 kuruş, halkımıza ise 50 kuruştan satmak zorunludur. Rayice uymayanların oda başkanlığımıza bildirilmesini ve yeni rayiç verilinceye kadar esnaflarımızın rayiçlere uymaları önemle rica olunur” denildi.

Kahveciler ise, zammın Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın bilgisi dahilinde yapıldığını ve yeni rayiç bedeli çizelgesi için kendilerinden yaklaşık 250 lira talep edildiğini, kendilerinin ise bedelin fazla olduğu gerekçesiyle ödemek istemediklerini öne sürdüler.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tatvan Esnaf ve Sanatlar Odası (TESO) Başkanı Emrullah Tekin ise, bu iddiayı yalanlayarak, hafta sonu itibariyle yapılan zammın kesinlikle bilgileri ve inisiyatifleri dışında yapıldığını öne sürdü. TESO olarak Tatvan’da hiçbir esnafa yeni bir rayiç vermediklerini ve kesinlikle de vermeyeceklerini vurgulayan Başkan Tekin, “Esnaf kendi kafasına göre bir zam yapmıştır. Kendi kafalarına göre yapılan bu zam geçersiz olmakla birlikte 75 kuruştan çay satışı yapan işletmeler olursa bunlara yasal işlem başlatıp gerekli cezai işlemi uygulayacağız. Bununla ilgili denetimler başlayacak. Şu anda çay ücreti esnafa 40 kuruştan, halka ise 50 kuruştan satılmak zorundadır. Bu karar bizim yönetim olarak aldığımız bir karardır. Dolayısıyla şu anda odamız tarafından çayın 75 kuruş olması ile ilgili alınmış bir kararımız bulunmamaktadır” diye konuştu.

Öte yandan yaşanan çelişkiler nedeniyle çaya 75 kuruş ödemek zorunda kalan vatandaşlar ise, çayın artık kabak tadı verdiğini belirterek, sorunun bir an önce çözülmesini istediler.
Kaynak: İHA