Leyleklerden Tarla Faresiyle Mücadeleye Destek

Denizli'de arazilerdeki ürünlere zarar veren tarla faresi ile mücadele için tarlalar sürülürken, leylekler ortaya çıkan fareleri yakalayarak çiftçilere yardımcı oluyor

Denizli'de çiftçiler tarımsal ürünlere zarar veren tarla faresiyle mücadele için tarlalarını sürerken leylekler de fareleri yakalayarak çiftçilere yardımcı oluyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, artan fare tehdidine karşı önlem olarak çiftçilere ilk etapta "hububat hasadından sonra tarlaların derin şekilde sürülmesi, sulanabilen ve tesviyesi olan tarlalarda göllendirme yapılması" tavsiyesinde bulundu.

Çardak ve Bozkurt ilçelerinde çiftçiler, tarla faresi ile mücadele için tarlalar derin şekilde sürerken leyleklerin de sürülen tarlalara oraya çıkan tarla farelerini avladığı görüldü. Leyleklerin fareyi yakalayıp yemesi karşısında sevinen çitçiler, zararlılarla mücadeleyi kimyasal ilaç kullanmadan doğal yolla gerçekleştirdiklerini söylüyor.

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda doğaya vurulan darbelerin sonucunda yılan, tilki, şahin, kartal gibi avcıların sayısında önemli azalma gözlendiğini, bundan dolayı da çoğalan zararlıların ürünlere büyük zarar verdiğini belirtti.

Bu zararlılar arasında tarla farelerinin de bulunduğunu, tarımsal ürünlere büyük zararlar verdiklerini kaydeden Kutlu, buna karşı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak bir eylem planı hazırlayıp bakanlığa sunduklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Çiftçilerimize en önemli tavsiyemiz, tarlalarını derin sürmeleri. Çünkü derin sürünce farelerin yuvaları bozuluyor. Sürülen tarlalarda leylekler fareleri yiyor. Bu sayede hiçbir kimyasal ilaç kullanmadan doğal bir mücadele yapılmış oluyor. Aynı şekilde yılanlar, yırtıcı kuşlar, baykuşlar da fareleri yiyor. Biz halkımızdan şunu bekliyoruz; öncelikle doğaya saygı göstermek lazım. Doğada gördüğümüz yılanlar, tilkiler bizim düşmanımız değil, bunları öldürmemek lazım. Bunlar da gerçekten bizim ambarımıza çalışan canlılardır."

Leyleklerin tarlada tozu gördükleri anda toplandıklarını ve çiftçiye önemli katkı sağladıklarını dile getiren Kutlu, Çardak ve Bozkurt'ta çiftçilerin ürünleri topladıktan sonra tarlalarını derin sürmeye başladıklarını belirterek "Acıpayam ve Serinhisar ilçelerinde de bu uygulama yapılacak. Tabii çiftçilerimiz bu mevsimde tarla sürmekten imtina ediyorlar ama tarla faresi ile mücadelede bu çok önemli" dedi.

Üretici Kadir Çakır de fareyle mücadelede tarlaları derin sürdüklerini belirterek, "Normalde bu mevsimde tarlayı sürmeyiz, fareden dolayı mecbur kaldığımız için sürüyoruz. Bu arada leylekler sürülen tarladan fare topluyor, bize kolaylık sağlıyor. Traktöre alışmışlar, ondan kaçmıyorlar. Bazen uçarken traktöre çarpacak gibi oluyorlar" diye konuştu.
Kaynak: AA