Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Cinsel İstismar İddiaları

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde görev yapan Birleşmiş Milletler (BM) İstikrar Misyonu'nun (MINUSCA) yeni Başkanı Parfait Onanga Yanga, ülkedeki cinsel istismar suçlarına müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi.

Göreve atanmasının ardından başkent Bangui'de düzenlediği ilk basın toplantısında konuşan Yanga, "Cinsel istismara müsamaha göstermeme konusunda izleyeceğimiz siyaset, sivillerin korunmasının tek yolu ve bizim de görevimizdir" dedi.

Yanga, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne asker gönderen BM ülkelerinin de bu istismarlara engel olmak için sorumluluk üstlenmesi gerektiğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 14 Ağustos'ta Babacar Gaye yerine Gabonlu Parfait Onanga Yanga'yı MINUSCA başkanı olarak atamıştı.

Uluslararası Af Örgütü, hafta başında Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bir barış gücü askerinin 12 yaşındaki bir kıza tecavüz ettiğine ilişkin rapor yayımlamıştı.

Ban-Ki-mun, böyle bir hatayı göz ardı etmeyeceklerine, iddiaları göz önüne alıp kapsamlı bir soruşturma açılacağına dikkati çekmişti.

Uluslararası Af Örgütü'nün son iddialarından sonra ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu'nun (MINUSCA) eski Başkanı Babacar Gaye 12 Ağustos'ta istifa etmişti.

Kaynak: AA