Kgf Açıklaması 'Anadolu Basını İçin Büyük Kazanım'

Karadeniz Gazeteciler Federasyonu (KGF) yönetim kurulunca yapılan açıklamada, Basın Kartları ile ilgili yönetmelikte yapılan değişikliklerin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtilerek, yeni düzenlemenin Anadolu basını için büyük kazanım olduğunu belirtildi.

KGF yönetimince yapılan açıklamada; “Camiamızın bir süredir beklediği ve mücadelesini verdiği bu değişikliklerin öncelikle meslektaşlarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Bizce yönetmelikte yapılan değişiklikle elde edilen kazanımların en önemlisi bekleme sürelerinin kısaltılması, Basın-İş Kanunu kapsamında 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresine tabi tutulmadan basın kartı verilmesidir. Tabii en önemlisi de artık Basın Kartları Komisyonu’nda Anadolu’da çalışan meslektaşlarımızın ve yayın hayatını devam ettiren gazetelerin temsilcilerinin de yer almış olmasıdır.

Yönetmelikte yapılan değişiklik ile Anadolu’daki 1.200 gazeteyi temsil eden ve seçimle göreve gelmiş bulunan 3 temsilcimiz bu komisyonda görev yapacaktır. Bu Anadolu Basını açısından çok önemli bir gelişme ve hakkın sahibine teslim edilmesidir.

Elbette zamanla diğer beklentiler de değerlendirilecektir diye düşünüyoruz. Ancak yıllardır bu komisyonda görev yapmalarına rağmen Anadolu’dan tek bir üyesi olmayan yada Anadolu Basınının yüzde 5’ini bile temsil etmeyen bazı basın örgütlerinin komisyonda olmamalarının verdiği hezeyanı da anlamış değiliz. Bu zamana kadar bu komisyonda bu arkadaşlarımız Anadolu’dan kaç gazeteci veya gazeteyi temsil ediyorlardı?

Anadolu’nun yüzde 5’ini dahi temsil etmeyen bu kuruluşların bugünkü hezeyanını oyuncakları elinden alınmış çocukların ağlaması gibidir. Onun için ciddiye alınmadığını da görmekteyiz.

Diğer taraftan komisyonda temsil açısından gördüğümüz en önemli ve giderilmesi elzem olan eksiklik ise; bugün 8 Federasyon, 86 Gazeteci derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu ve 20 bin sarı basın kartı sahibi meslektaşımızı temsil eden Türkiye’nin en büyük çatı örgütü Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’ndan temsilci bulunmamasıdır.

Bu eksikliğin giderilmesi beklentisi ile yeni yönetmeliğin camiamıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyor, komisyonda görev alacak olan başta Anadolu’da bin 200 gazeteyi temsil edecek olan meslektaşlarımız olmak üzere tüm üyeleri kutluyor, başarılar diliyoruz.”
Kaynak: İHA