Afganistan'daki Türk Askeri Birliğinde Görev Değişikliği

Afganistan'da NATO bünyesinde görev yapan Türk birliğinin Eğitim, Yardım, Danışma Komutanı Tuğgeneral Şafak Gök, bir yıldır yürüttüğü görevini Tuğgeneral Şener Topuç'a devretti.

Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda düzenlenen törende, Afganistan'daki NATO'ya bağlı Kararlı Destek Misyonu Komutanı General John F. Campbell'i temsilen konuşan misyonun üst düzey askeri yetkilisi General Tim Radford, Tuğgeneral Gök'e çalışmalarından ötürü teşekkür etti. Radford, bir yıl önce devraldığı Eğitim, Yardım ve Danışma görevini başarılı şekilde yürüten Gök'ün faaliyetlerinin Afganistan'da birçok noktaya ulaştığını vurguladı.

Türk Gücü Komutanı Tümgeneral Cahit Bakır da Tuğgeneral Gök'e teşekkür etti. NATO bünyesine görev yapan Türk askerinin, Afganistan'da kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini dile getiren Bakır, Türk askerinin Afganistan'daki faaliyetlerinden de bahsetti.

Bakır, "Türk askeri olarak, Afgan güvenlik güçlerine birçok alanda eğitim, yardım ve danışma katkısı sağladık. Ayrıca barışın tesisi konusunda destek verdik ve tüm bu çalışmaları Afgan yetkilileri ile koordineli bir şekilde yürüttük. Buna ilaveten Afgan okullarına ziyaretler, maddi ve insani yardımlar da bunlardan bazıları" diye konuştu.

Görev süresi sona eren Tuğgeneral Şafak Gök de konuşması sırasında gözyaşlarına hakim olamadı. Gök, Türk askerinin Eğitim, Yardım ve Danışma Misyonu çerçevesinde Afganistan'da yürüttüğü faaliyetlerin bir kısmından söz etti. Gök, Afganistan'ın yeniden inşası, Afgan gençlerin ve çocukların askeri ve sivil okullardaki eğitimine katkı sağlanması gibi alanlarda yaptıkları çalışmaları anlattı.

Tuğgeneral Şener Topuç da Afgan halkının Kurtuluş Savaşı sırasında Türk halkına büyük desteğinin olduğunu ifade ederek, Türk birliğinin Afganistan'daki varlığının sadece askeri anlamda bir katkı olmadığını belirterek, bunun bir insani yükümlülük olduğunu sözlerine ekledi.

Törenin sonunda Afganistan Genelkurmay Başkanı General Kademşah Şehim ve Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı General Eyüp Salangi, Tuğgeneral Şafak Gök'e birer Devlet Üstün Hizmet Madalyası taktı.

Afganistan'da güvenliğin sağlanması için 16 Ocak 2002'den başlayan ve Türkiye'nin 13 yıl boyunca aktif katılım sağladığı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF), NATO kararı ile 1 Ocak 2015'ten itibaren tam zamanlı olarak Kararlı Destek Misyonu'na dönüştü. Bu tarihten itibaren NATO, Afgan güvenlik güçlerine eğitim, danışma ve yardım alanlarında katkı sağlıyor. Afganistan'da bulunan Türk askeri de 57 ülkeden oluşan Kararlı Destek Misyonu kapsamında görev yapıyor.

Kaynak: AA