Türkoloji Öğrencilerine 'Ahilik' Tanıtımı

Yunus Emre Enstitüsünün organize ettiği programda uluslararası Türkoloji öğrencilerine ahilik ve şet kuşatma kavramları anlatıldı.

Türkoloji Öğrencilerine 'Ahilik' Tanıtımı
Yenibosna Mümtaz Turan Sosyal Bilimler Lisesinde yapılan etkinlikte Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Vatan Karakaya ve Ahi Evren Üniversitesi Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, uluslararası Türkoloji öğrencilerine ahiliği tanıttı.

Ahilik kavramının Anadolu'da önemli bir yere sahip olduğunu, sosyal ve ticari yönden insanlar üzerinde etkili olduğunu anlatan Karakaya, "Ahilik 1200'lü yıllarda kuruldu. Bu teşkilat, sosyal ve ticari konuların yanı sıra esnafın eğitilmesi konusunda da tarihimizde önemli bir yere sahiptir. Uluslararası Türkoloji bölümü öğrencilerinin Türkiye tarihi açısından önemli bir yere sahip olana ahilikle ilgili bu etkinlikte yer alması beni mutlu etti" diye konuştu.

Karakaya, Ahi Evran'ın söylediği sözü anımsatarak, "Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl Ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir" diyerek ahiliğin bu felsefeyle hareket ettiğini kaydetti.

Ceylan ise Anadolu Kadınlar Birliği'nin (Bacıyan-ı Rum) kurulmasında etkili olan ahi teşkilatının kadınlara yönelik ilk oluşumun kurulması konusunda da etkili olduğunu dile getirdi.

Şet kuşatmanın ahilikte önemli bir yere sahip olduğunu belirten Ceylan, bu uygulamanın ahi teşkilatında kalfalıktan ustalığa geçişte bir gelenek olduğunu ifade etti.

Ceylan, Ahiliğin tasavvuf ve ahlaka dayandığını aktararak, "ahi" sözcüğünün kardeşlik anlamına geldiğini, bazı yerlerde ise cömertlik anlamında kullanıldığını vurguladı.

Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Şet Kuşatma ekibinin gösteri yaptığı yaptığı etkinlik, Türkoloji öğrencilerinin hediye takdimiyle sona erdi.

Kaynak: AA