İran Dışişleri Başkanı Zarif Lübnan'da

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Tahran ile Körfez ülkeleri arasındaki diyaloğun devam edeceğini belirtti.

İran Dışişleri Başkanı Zarif Lübnan'da
Zarif, Lübnan'daki temasları kapsamında başkent Beyrut'taki dışişleri bakanlığı binasında Lübnanlı mevkidaşı Cibran Basil ile bir araya geldi. Zarif, toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "İran ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri arasında diyalog devam edecek" diyerek, bu konuda ülkesi açısından herhangi bir engel bulunmadığını belirtti.

Bölge ülkelerine, halklarının görüş ve tercihlerine saygılı olmaları çağrısında bulunan Zarif, P5+1 ülkeleriyle varılan nükleer anlaşmayla İran'ın, sorunları yapıcı diyalogla çözme konusunda kendisini ispatladığını vurguladı. Zarif, sorunların baskı, yaptırım, ülkelere ve halklara kötülük yaparak çözülmesinin mümkün olmadığını da söyledi.

- Netanyahu endişeli

İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmanın, İsrail devleti ile Başbakan Binyamin Netanyahu'nun kozunu ortadan kaldırdığını savunan Zarif, İsrail Başbakanı'nın, bu krizin diyalog yoluyla çözülmüş olmasından endişe ve üzüntü duyduğunu söyledi.

Bölge ülkelerini, bir tarafta İsrail, diğer tarafta da radikalizm ve terör olarak tanımladığı iki düşmana karşı ortak mücadeleye çağıran Zarif, "Terörle mücadele için işbirliği elini bölgedeki tüm komşularımıza uzatıyoruz" ifadesini kullandı.

Zarif, Lübnan'ın içişlerine karıştıkları yönündeki eleştirilere de karşı çıkarak, "Biz Lübnan'ın içişlerine karışmıyoruz. Lübnan toprakları uluslararası güçlerin oyun alanı olmamalı" diye konuştu.

Öte yandan Lübnan Dışişleri Bakanı Basil, Zarif'in, tecrit mantığına karşı, diyalog ve diplomasi diliyle başarı kazandığını söyleyerek, nükleer anlaşmanın bölgenin sorunlarına olumlu yansımaları olacağını umudunu dile getirdi.

- "Terörle mücadelede aynı cephedeyiz"

Basil, "İran'la terör tehdinin farkındayız. Terörle mücadelede aynı cephedeyiz" diyerek, diyaloğun bölgedeki sorunların tek çözüm yolu olduğunu vurguladı. Lübnan'ın Suriye'den kaynaklanan göçten dolayı mağdur olduğuna da işaret eden Basil, "Sığınmacıların geri dönmesi, Suriye krizine yönelik herhangi bir siyasi çözümün başlangıcı olabilir" diye konuştu.

Lübnan ziyaretine dün başlayan Zarif, Başbakan Temmam Selam, Meclis Başkanı Nebih Berri, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile bir araya gelmişti. Zarif'in, temaslarının ardından Suriye'ye gideceği belirtildi.

Kaynak: AA