Afganistan Devlet Başkanı'nın Pakistan Hakkındaki Suçlaması

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin, ülkesinde intihar saldırıları ve bombalı saldırılar düzenleyen "teröristlerin merkezinin ve bomba yapım yerlerinin Pakistan'da bulunduğunu" iddia etmesi üzerine Pakistan Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yaptı.

Bakanlık açıklamasında, Pakistan ve Afganistan'ın kardeş ülkeler olduğu, yakın işbirliği içerisinde ilişkilerini yürüttüğü belirtilerek, "Pakistan, Afganistan dahil bölge ülkelerinin tamamı ile iyi komşuluk ilişkilerini koruma amacını gütmektedir" denildi.

Açıklamada, Pakistan'ın 60 bin vatandaşını teröre kurban verdiği hatırlatılarak şunlar kaydedildi:

"Pakistan, son günlerde Afganistan'da meydana gelen terör saldırılarının acısını kardeş Afgan halkı ile paylaşmakta ve saldırıları şiddetle kınamaktadır. Bu terör saldırılarına karşı Afgan kardeşlerimizle omuz omuza duruyoruz. Terörizm, Pakistan ve Afganistan'ın ortak düşmanıdır ve terörizme karşı başarı elde edilmesi için ortak mücadele gereklidir. Başbakan Navaz Şerif, 12 Mayıs 2015'te Kabil'i ziyaretinde terörle mücadele konusunda Afganistan'a tam destek olduğunu ifade etmiştir. Pakistan, Afganistan'daki barış ve uzlaşı sürecini desteklemeye ve gerekli kolaylıkları sağlamaya devam edecektir."

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, başkent Kabil'in Şah Şehid bölgesinde düzenlenen, 15 kişinin öldüğü ve 400 kişinin yaralandığı saldırının ardından bugün düzenlediği basın toplantısında, "Kabil başta olmak üzere ülkenin değişik bölgelerinde düzenlenen son kanlı saldırılar, terör merkezlerinin ve bomba imalathanelerinin hala Pakistan'da eskisi gibi aktif olduğunu gösteriyor" demişti.

Gani, "Saldırı İslamabad'da düzenlenseydi, saldırıyı düzenleyen örgütün Afganistan'da eğitim merkezleri ve sığınakları olsaydı o zaman Pakistan Afganistan'ı dost mu düşman mı kabul edecekti" ifadesini kullanmıştı.

Afganistan hükümeti, ülkedeki terör olaylarında sürekli Pakistan'ı sorumlu tutarken, Pakistan Afgan hükümetin bu konudaki iddialarını reddediyor.

Kaynak: AA