'Soma'yı El İşi Üretim Merkezi Yapacağız'

Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, kadınların hayatın her alanında daha aktif ve üretken olmalarını sağlayan projelerin, toplumun geneline olumlu yansıdığını belirterek, "Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi'ni bölgede el işi üretiminin merkezi haline getirme hedefiyle çalışıyoruz" dedi.

Vodafone Türkiye tarafından yapılan açıklamaya göre, Somalı kadınların el becerilerini kullanarak üretim yapmaları ve gelir elde etmeleri hedefiyle Türkiye Vodafone Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesi'nin iş birliğinde Aralık 2014'te hizmete açılan "Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi" ilk mezunlarını verdi.

Toplam 370 kadının kayıtlı bulunduğu merkezden başarıyla mezun olan 124 kadın kursiyere mesleki eğitim sertifikaları Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ve KAGİDER Başkanı Sanem Oktar'ın katılımıyla düzenlenen bir törenle verildi.

Ağırlıklı olarak el işi eğitiminin verildiği merkezde, Somalı kadınlar yeni eğitim döneminde ünlü tasarımcı Arzu Kaprol'un hazırladığı tasarımları işleyecek. English Home, "Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi"ne Vodafone'dan sonra sipariş veren ilk marka oldu. Yapılan anlaşma kapsamında Somalı kadınların işlediği 22 bin havlu ekim ayında English Home mağazalarında satışa sunulacak.

- "Çeşitli marka iş birliklerine aracılık ediyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Hasan Süel, Türkiye Vodafone Vakfı olarak, kadınların ekonomik ve sosyal yaşamda eşit ve güçlü bir biçimde var olması gerektiğine inandıklarını aktararak, "Bu anlayışla, kadınlarımızın güçlendirilmesi için çeşitli projeler yapıyoruz. Bu projelerimiz arasında önemli bir yeri olan 'Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi' ile Somalı kadınlarımızı iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlarla tanıştırarak sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Süel, toplam 370 kursiyerin bulunduğu merkezde iğne oyası, tel kırma ve el nakışı gibi el işlerinin eğitim ve üretimine odaklandıklarını belirterek, "Şu ana kadar toplam 168 saatlik eğitim verdik. Bugün ise eğitimlerini başarıyla tamamlayarak mesleki eğitim sertifikası almaya hak kazanan 124 kadınımızı alkışlamaktan mutluluk duyuyor, kendilerini tebrik ediyoruz" bilgisini verdi.

"Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi"ni bölgede el işi üretiminin merkezi haline getirme hedefiyle çalıştıklarını dile getiren Süel, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Açılış töreninde bu merkezi geliştirip büyüteceğimize ve her daim canlı tutacağımıza söz vermiştik. Kadınlarımızın el emeği göz nuru işlerini sürdürülebilir bir iş modeline dönüştüreceğimizi söylemiştik. Bugün bu sözümüzü tutmanın ve 'Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi'nde yeni bir dönemi başlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Merkezimizin bir el işi üretim merkezi olması için çeşitli marka iş birliklerine aracılık ediyoruz. Bunun ilk adımını da English Home ile atıyoruz. Somalı kadınlarımızın English Home için işlediği nakışlı havluları English Home mağazalarında Soma yararına satışa sunacağız. Vodafone olarak, kadınlarımızın sosyal ve ekonomik hayattaki potansiyellerini ortaya çıkaran, kadınlarımızın güçlendirilmesine katkıda bulunan bu tür projelerin artmasını diliyoruz."

- "Hedefimiz Somalı kadınların kooperatifleşmesini sağlamak"

Çiğdem Erdoğan Atabek, kadının güçlendirilmesi ile hak, fırsat ve olanaklardan eşit şekilde yararlanabilmesinin uzun soluklu ve çok taraflı bir mücadeleyi gerektirdiğini belirterek, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak, kadınlarla ilgili çalışmaların daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için kadın sivil toplum kuruluşlarının kapasitesinin geliştirilmesinin ve ürettiği projelerin desteklenmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Atabek, KAGİDER'i, Türkiye Vodafone Vakfı ve Soma Belediyesi'nin iş birliği ile Somalı kadınları hayatın her alanında desteklemenin yanı sıra sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamak amacıyla oluşturdukları "Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi"nde kadınlara iş ve istihdam sağlayan çalışmalarından dolayı kutladığını kaydederek, "Bu projenin en güzel özelliklerinden biri de sürdürülebilir olması" ifadesini kullandı.

Sanem Oktar ise "Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi'nin hedefi, Somalı kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamak, eğitimlerle üretim sürecine dahil olmalarına katkıda bulunmaktı" açıklamasını yaptı.

Kadınların kendi ayakları üzerinde ve kendi koşullarına uygun bir şekilde kooperatifleşmesini amaçladıklarını belirten Oktar, KAGİDER olarak tüm bu süreçlerde, Somalı kadınların yanında olacaklarını, öncülük ve rehberlik etmek üzere çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını aktardı.

Oktar, "Gerçekleştirdiğimiz bu proje ile toplumsal etki de yaratacağımıza ve belki bir kartopu gibi çoğalarak büyüyeceğimize inanıyoruz. Soma belki bu anlamda bir pilot bölge olacak ve bizlere de yeni projelerde rehberlik edecek. KAGİDER olarak, bir strateji olarak benimsediğimiz noktalardan biri de özel sektör-sivil toplum-devlet iş birliğidir. Soma bize bu iş birliğinin gücü ile nasıl sonuçlar elde edebileceğimizi ve çözümler üretebileceğimizi gösteren değerli örneklerden biri oldu" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA