Milli yolcu uçağının motoru da yerli olacak

Başbakan Davutoğlu’nun 27 Mayıs’ta tanıttığı ve 2019’da göklerde olması hedeflenen milli bölgesel yolcu uçağının motoru da yerli olacak.

Milli yolcu uçağının motoru da yerli olacak
Milli yolcu uçağının motoru da yerli olacak
Türk mühendisleri tarafından tasarlanacak yerli uçağın motor teknolojsi devlet sırrı gibi saklanacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 27 Mayıs'ta İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde tanıttığı Türkiye'nin ilk yerli uçağının motoru da yerli olacak.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kontrolünde bilim adamlarına yaptıracağı yerli motoru tamamen gizlilik dahilinde tasarlayıp üreteceği belirtildi. Davutoğlu'nun yeri uçağı tanıtımında 29 Ekim 2019 tarihi için temsili bilet kesilen milli bölgesel yolcu uçağına yönelik çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye 2023 yılına kadar 70 yolcu kapasiteli milli bölgesel yolcu uçağının tüm parçaları yerli olacak şekilde üretilecek. Uçağın en önemli parçası olan motoru ise tamamen Türk mühendisler tarafından tasarlanacak ve Türkiye'ye ait olacak olan bu teknoloji devlet sırrı gibi saklanacak.

TÜRK MÜHENDİSLER YAPIYOR

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, motor teknolojisi üzerinde Türk mühendislerini bir araya getirerek çalışmalara başladı. Ankara'nın Kazan ilçesinde tasarımına başlanan uçak motorunun en önemli kısmı kompresör, yanma odası ve türbinden oluşan çekirdek motor ile ana motordan oluşan kısımlar yapılacak. Motor üretildikten sonra Bakanlık bir sonraki aşamaya geçerek bu motoru Türkiye'de geliştirilecek milli yolcu uçağı, milli İHA-İnsansız Hava Aracı ve milli helikopterimizde de kullanmaya başlayacak. Böylece Türkiye artık havada tamamen milli imkanlarla üretilmiş araçlarını kullanmaya başlayacak.

DÜNYA İLE REKABET EDECEK

Ayrıca Türkiye motor tasarımında şu anda dünyada kullanılan uçak motorlarıyla rekabet edebilecek en son teknolojiye sahip olması planlanıyor. Bunun için mühendisler az yakıt tüketimi ile yüksek performans elde edecek ve en önemli özellik olarak güvenliği ön planda tutarak motoru üretecekler