Sosyal Market'te Bayram Yoğunluğu

Beyoğlu Belediyesi’nin 5 yıl önce başlattığı Sosyal Market uygulamasında Ramazan Bayramı öncesi alışveriş yoğunluğu yaşanıyor. Çok sayıda ihtiyaç sahibi vatandaş, Sosyal Market’e gelerek, bayramda giyecekleri kıyafetlerini aldı.

Sosyal Market'te Bayram Yoğunluğu
Beyoğlu Belediyesi, 5 yıl önce başlattığı “Sosyal Market” uygulamasıyla maddi yetersizlik içinde olan vatandaşlara verdiği kartlar ile ihtiyaç sahiplerine alışveriş yapma imkanı sağlıyor. Uygulamayı 5 yıl önce hayata geçiren Beyoğlu Belediyesi, başta bayramlar olmak üzere yılın 365 günü ihtiyaç sahiplerinin sosyal marketten ihtiyaçlarını almasını sağlıyor. Önceden belirlenen ailelere verilen kartlar aracılığıyla ihtiyaç sahipleri gerek günlük ihtiyaçlarını gerekse bayramlık ihtiyaçlarını rahatlıkla sosyal marketten karşılayabiliyor. İçinde market ve mağaza olan bir alışveriş merkezi şeklinde tasarlanan Sosyal Market’te Ramazan Bayramı öncesi yoğunluk yaşandı. Bayram öncesinde bayramlık kıyafet ihtiyaçları için markete gelen Beyoğlu sakinleri beğendikleri kıyafetleri verilen kartlar aracılığıyla aldı.

Beyoğlu Belediyesi’nin sosyal marketinden alışveriş yapan Türkan Satıroğlu, “Erzağımı, kıyafetlerimi aldım. Çok memnunum. Allah razı olsun. Memnum olmadığımız hiçbir şey yok. İstediğimizi alabiliyoruz” dedi.

4 yıl önce Suriye’nin başkenti Şam’dan savaş nedeniyle kaçarak Türkiye’ye gelen ve zorlu şartlarda ayakta duran belediyenin sosyal market uygulamasından yararlanan Khobıeh Ailesi de sosyal marketten bayram alışverişi yaptı. Annesi Emel ve kardeşi Elma ile birlikte alışverişe gelen Nebi uygulamadan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Bayram nedeniyle geldik. Kıyafet alıyoruz. Güzel bir uygulama. İyi bir şey yapmışlar” diye konuştu.

Marketten alışveriş yapan Melek Atmaca ise, “kıyafet alıyoruz. Giyeceklerimizi alıyoruz. Bir mağazadan alınan her şeyi burada bulabiliyoruz. Yapılan uygulamadan dolayı çok teşekkür ediyoruz.

“SOSYAL MARKET’TE İNSANLARIN YÜZÜ GÜLÜYOR”

5 yıl önce uygulamayı başlatan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan uygulamayla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Belediye başkanlığının en keyifli yerinin ve hizmet etmekten gurur duyduğu alanın sosyal market olduğunu ifade eden Başkan Demircan, “Hangi toplum olursa olsun zengin fakir insanların ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçlar fakirlikten, hastalıktan veya yalnızlıktan kaynaklanıyor. Bu bir sosyal realite. Burayı tedavi etmediğinizde sorun vardır. Tedavi ederken, çözüm bulurken de çözümü insani yapmak lazım. İncitmeden, rencide etmeden veren elle alan eli koordine edecek bir mekanizmayı kurmak gerekiyordu. Sosyal marketle bunu başardık” dedi.

Uygulamanın işleyişiyle ilgili bilgi veren Başkan Demircan, “Burada her aileye bir kat veriyoruz. Bu kartı evvelce tanımlıyoruz. Kartı verinceye kadar ki safha uzun. Vatandaş bize başvuruyor. Biz de evini gelirini koordine ediyoruz. Ailenin kaç kişi olduğunu tespit ediyoruz. Ona göre kontör yüklüyoruz. Kartı kendisine takdim ettikten sonra artık parası olan bir vatandaş gibi bu markete girip alışveriş yapıyor ve burada rencide olmuyor. Burada insanların yüzü gülüyor. Herkes eşit statüde olduğu içinde kimse mahcubiyet hissetmiyor” diye konuştu.

Yapılan uygulamanın oldukça şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü anlatan Başkan Demircan, “Bize yardım eden firmalarımız yaptıkları yardımların kimlere gittiğini aylık ekstrelerle görüyorlar. İşin bütün halkaları şeffaf, ulaşılabilir ve kontrol altında bir mekanizma. Bütün bunları bir araya getirdiğimiz için de vatandaşımızın yüzüne yansıyor. Sosyal market bu sene 5. Yılını doldurdu. Burada yılda 25 milyon liralık yardımı vatandaşlarımıza ulaştırabiliyoruz. Ramazan gelmeden bayram gelmeden normal kredilerine ilaveler yapıyoruz Ramazan ve bayram nedeniyle daha fazla alışveriş yapsınlar diye. Kurban bayramında aynı şeyi yapıyoruz. 365 gün bu insanlara yardım yapıyoruz. Belediyede acil ihtiyacı olup da ben aç kaldım, açıkta kaldım, elbisem yok, ayakkabım yok, üşüyorum gibi cümleler Beyoğlu’nda yok” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA