BM Kalkınmanın Finansmanı 3. Uluslararası Konferansı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin G20 başkanlığı sırasındaki önceliklerini "kapsayıcılık", "yatırım" ve "uygulama" olarak 3 başlık altında anlatarak, "Söz konusu bu öncelikler küresel kalkınma gündemi ile yakından ilgilidir" dedi.

Babacan, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınmanın Finansmanı 3. Uluslararası Konferansı kapsamında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin G20 başkanlığındaki önceliklerine değindi.

Türk yatırımcılar ile bir süre sohbet eden Babacan, Türkiye'nin G20 başkanlığı sırasında öncelik verdiği konuları "kapsayıcılık", "yatırım" ve "uygulama" olarak 3 başlıkta anlatarak, "Söz konusu bu öncelikler küresel kalkınma gündemi ile yakından ilgilidir" ifadelerini kullandı.

Gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin G20 platformunda temsil edildiğine dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Babacan, G20 ülkelerinin 19 gelişmiş ülke ve Avrupa Birliği'nden oluştuğunu hatırlatarak, "G20 ülkeleri dünya nüfusunun 3'te 2'sine sahip. Dünya ticaretinin yüzde 75'i G20 platformuna ait ve küresel GSYİH'nın yüzde 85'i onların" diye konuştu.

Öncelikler konusunda "kapsayıcılık" maddesinin uluslararası ve ulusal boyutu olduğunu ifade eden Babacan, az gelirle gelişmekte olan ülkelerin de "kapsayıcılık" içerisinde düşünüldüğünü ve Türkiye'nin G20 başkanlığı sırasında az gelişmiş ülkelere, orta ve küçük ölçekli işletmeleri teşvik etmek istediğini de sözlerine ekledi.

Gelişmekte olan ülkelerin alt yapı yatırım kalitesi ve miktarını düşünmek zorunda olduğunu kaydeden Babacan, bu ülkelerin daha fazla alt yapı yatırımı çekmesi gerektiğini söyledi.

Babacan bugün ayrıca "Sürdürülebilir Altyapının Finansmanı" konulu toplantıda konuşacak.

Babacan, yarın BM Kalkınmanın Finansmanı 3. Uluslararası Konferansı'ndaki konuşmasından sonra Türkiye'ye dönecek.

Kaynak: AA