Sagalassos, UNESCO Dünya Miras Listesi Yolunda

Burdur'un Ağlasun ilçesinde bulunan ve yazılı kaynaklarda bilinen tarihi Büyük İskender'in milattan önce 333 yılındaki fethiyle başlayan Sagalassos Antik Kenti'nin, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi için çalışma yürütülüyor.

Roma'nın beş önemli seramik üretim merkezinden biri olma özelliğine sahip Sagalassos'ta kazı çalışmaları, 1989 yılında başladı. Prof. Dr. Marc Waelkens başkanlığında yürütülen kazılarda ortaya çıkarılan yaklaşık 5 metre boyundaki İmparator Marcus Aurelius ve İmparator Hadrian heykelleri, Burdur Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.

"Aşkların, ihtirasların ve imparatorların gözde şehri" olarak bilinen antik kentin girişinde konutlar, hamam, aşağı agora (meydan), seramik üretim merkezi, yukarı kısmında tiyatro, Neon Kütüphanesi, şehrin merkezinde ise yukarı agora, Antoninler Çeşmesi, meclis binası, kilise ve sol üst tarafında heroon (kahramanlar için yapılan yapı) bulunuyor.

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne 2009 yılında alınan Sagalassos Antik Kenti'nin kalıcı listeye alınması için çalışmalar yürütülüyor.

- "Sagalassos'un maketini yaptıracağız"

Burdur Arkeoloji Müze Müdürü Hacı Ali Ekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sagalassos'un geçici listeden kalıcı listeye alınması konusunda hazırladıkları projenin Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından kabul edildiğini söyledi.

Projeye, BAKA'nın yanı sıra İstanbul'daki bir vakıf ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün de destek verdiğini anlatan Ekinci, Sagalassos'un listeye girmesi çalışmaları kapsamında antik kentin girişine karşılama alanı yapıldığını kaydetti.

Ekinci, çevre düzenlemesi çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Ayrıca kentin girişine konulmak üzere Sagalassos'un maketini yaptıracağız. Kriterler belirlendikçe biz de çalışmalarımızı bu yönde gerçekleştireceğiz" dedi.

- "Yerine getirilmesi gereken kriterler var"

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2015 yılı Sagalassos temsilcisi arkeolog Veysel Öztürk de Efes, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesinden dolayı gururlu olduklarını, bunun kendilerini heveslendirdiğini dile getirdi.

Sagalassos'un UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi için Bakanlık, ilgili müdürlükler, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Sagalassos Kazı Başkanlığınca çalışma yürütüldüğünü bildiren Öztürk, "Bu uzun bir yol ve prosedür. Başvuru yapılmadan önce yerine getirilmesi gereken kriterler var. Biz bu kriterleri yerine getirmek için çalıyoruz. Kriterlerin sonlanmasının ardından kısa zamanda başvurumuz yapılacaktır" şeklinde konuştu.

- "Bence Sagalassos dünyaya aittir"

Sagalassos Kazı Başkanı Belçikalı Prof. Dr. Jeroen Poblome ise Sagalassos'un Pisidia bölgesinin en önemli kentlerinden biri olduğunu vurguladı.

Kentin, denizden uzak ve dağın eteklerinde kurulduğu için çok büyük olmadığını ancak ekonomik açıdan güçlü konumda bulunduğunu belirten Poblome, bölgede yapılan seramiklerin ticaret yoluyla Anadolu ve Akdeniz'e de gönderildiğini söyledi.

Sagalassos'un UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi için çalışmaların sürdürüldüğüne işaret eden Poblome, şöyle konuştu:

"Prosedür çok uzun ve devam ediyor. Tabii biz çok istiyoruz. Arkeologlar olarak dünya için çalışıyoruz zaten. Bence Sagalassos dünyaya aittir. İnşallah bir gün olacak. Şimdi kriterleri araştırıyorlar. Ankara'da genel müdürlüğümüz bir gün başvuru yapacak. Hepimiz, Sagalassos'un kalıcı listeye girmesini çok istiyoruz. Bana sorarsanız hak ediyor da."

Kaynak: AA