Iraklı Valiler, Süleymaniye'de Toplandı

Irak'taki 19 şehrin valisi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentinde buluştu.

Grand Milenium Otel'de gerçekleştirilen "Irak illeri arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve tecrübelerin paylaşımı" konulu konferansta bir araya gelen valiler, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

Konferansta bir konuşma yapan IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Bağdat ile yapılan anlaşma çerçevesinde Erbil'in günlük 550 bin varil petrolü, Irak Milli Petrol Şirketi'ne (SOMO) teslim ettiğini ancak merkezi hükümetin, bölgesel yönetimin bütçesini ve memur maaşlarını vermediğini söyledi.

DAEŞ'e karşı verilen mücadelenin yanında merkezi hükümetle de anlaşmazlıklar yaşadıklarını bildiren Barzani, "Bağdat, Erbil ile yapmış olduğu anlaşmaya sadık kalmamış ve sorumluluklarını yerine getirmemiştir" dedi.

Terör örgütü DAEŞ'e karşı çetin bir mücadele veren Peşmerge güçlerinin, Irak'ı savunan askeri kuvvet olduğunu vurgulayan Barzani, "Bağdat bugüne kadar Peşmerge güçlerine bu konuda hiçbir yardımda bulunmadı. Bununla yetinmedi, dış ülkelerden Peşmergeler gelen yardımların önünü kesmeye çalıştı. Bizim hakkımız olan bütçe hiç bir zaman tam olarak elimize ulaşmadı" diye konuştu.

- "Irak iç çatışmaya sürüklendi"

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin ülkenin kötü bir yere doğru gittiğini bir kaç yıl önce birçok mesajında dile getirdiğini ancak Bağdat'ın bu uyarılara kulak asmadığını belirte Barzani, siyasi temsilciler ile hükümet yetkililerin dostane ikazlara ise kötü tepkiler verdiğini kaydetti.

Barzani'nin siyasileri ülkenin tek bir el tarafında yönetildiğini ve bunun tekçilik zihniyetinin oluşmasına sebep olduğu konusunda da uyardığını ifade eden Başbakan Neçirvan Barzani, şöyle konuştu:

"Kürdistan Başkanı Mesut Barzani, tüm Irak halkına bir mektup yazarak ülkenin teokratik bir şekilde yönetildiğine dikkat çekti. Ancak diğer siyasi taraflar bu uyarıya karşı çıktı. Çok geçmeden, tek taraflı yönetim şeklinin kötü sonucunu tüm Irak halkı kendi gözleriyle gördü. Irak iç çatışmaya sürüklendi, yüzlerce Iraklı hayatını kaybetti ve o kadar da başka bölgeler ve ülkelere sığınmak zorunda kaldı."

- "Irak'ın bu halde olması, yasaların ihlal edilmesindendir"

Irak'ın Saddam Hüseyin'den kurtarılmasının ardından yeni bir anayasanın hazırlandığı ancak bu yasalara hiç bir zaman bağlı kalınmadığını dile getiren Barzani, "Irak halkı bugün çok zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. Ülkenin bu hale gelmesinin sebebi, anayasanın uygulanmaması ve yapılan anlaşmaların ihlal edilmesindendir. Çünkü yeni Irak bu esas üzerinde kurulmuştu. Bu sebeple şu ana kadar yeni bir Irak kurulamadı ve halkın refah düzeyi yükseltilemedi" ifadelerini kullandı.

DAEŞ'in saldırılarının IKBY halkının psikolojik durumunu çok kötü etkilediğini söyleyen Barzani, "DAEŞ 2 bin Yezidi kızını kaçırdı ve halen akıbetleri hakkında elimizde bir bilgi yok. Böyle bir durumun meydana gelmesi başta Yezidiler olmak üzere tüm Kürdistan ve Irak'ın psikolojisini bozdu. Bu durum ileride bize bazı engeller çıkaracaktır" şeklinde konuştu.

- "Sığınmacılar için yıllık 1 milyon 500 milyon dolara ihtiyaç var"

IKBY'de Irak ve Suriye'deki çatışmalardan kaçan sığınmacıların sayısının 1 milyon 600 bin olduğunu söyleyen Barzani, sözlerini şöyle noktaladı:

"Kürdistan hükümeti, Irak'ın diğer bölgelerinden kaçan sığınmacılar için güvenli bir ada olmuştur. Aynı şekilde Kürdistan halkı da bu zor günlerinde tüm sığınmacıları kucaklamıştır. Halkımız kendi imkanına göre, elinden geldiği kadar sığınmacılara yardım eli uzatmaya devam edecektir. Sadece sığınmacıların temel ihtiyaçlarının karşılanması için yıllık 1 milyar 500 milyon dolara ihtiyaç var."

- "Irak'ın birliğini koruyun"

Irak Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak ise, Irak'ın çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirterek tüm tarafların birlikte hareket etmesi gerektiğini dile getirdi. Mutlak, "Ülkede büyük bir iç çatışma söz konusu. Bu normal görülecek ve karşılanacak bir durum değildir. Bu yüzden böyle bir süreçte, Süleymaniye valiliğinin inisiyatifi ile Iraklı tüm valilerin toplanması önemli bir adımdır. Buradan herkese şu çağrıda bulunuyorum: Irak'ın birliğini koruyun ve geri kalmasına engel olun!" değerlendirmesinde bulundu.

Konferansa, Irak'taki tüm valilerin yanı sıra IKBY Başbakanı Kubat Talabani, Kabine üyeleri, Irak Meclis Başkan Yardımcısı Aram Şeyh Muhammet, Parlamento üyeleri ve çok sayıda yönetici hazır bulundu.

Kaynak: AA