ÇOMÜ'de Keçi İhalesi Yapıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Teknolojik ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi'nde (TETAM) bilimsel olarak yetiştirilen damızlık "Saanen" cinsi damızlık keçiler, açık arttırmayla satışa sunuldu

ÇOMÜ'de Keçi İhalesi Yapıldı
TETAM bünyesinde her yıl düzenlenen ihalede Saanen cinsine damızlık erkek oğlaklara ek olarak Tahirova Doğu Friz ırkı damızlık koçlar da satışta yer aldı.

ÇOMÜ Zootekni Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr Cemil Tölü, gazetecilere yaptığı açıklamada, haziran ayında damızlık erkek oğlak ve büyük teke, kasım ayında da dişi satışlarının olduğunu belirterek, 3 yıldır süt koyunculuğu projesi kapsamında damızlık koç satışı yaptıklarını söyledi.

Tahirova ırkında belli bir oran Doğu Friz kanının mevcut olduğunu ifade eden Tölü, "Biz bu kanı biraz daha arttırıp tıpkı keçilerimizde olduğu gibi ileri kan derecesine sahip olmasını istiyoruz. Çünkü Türk Saanen ırkında yüzde 95 ve üzeri Saanen kanı taşımakta" şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Tölü, süt koyunculuğunda da benzer şekilde aynı keçicilikte olduğu gibi yılda bir doğum yapabilen, yüksek süt verimine sahip, hızlı gelişebilen ve doğdukları yıl damızlıkta kullanılan bir ırk elde etmeye çalıştıklarını kaydetti.

Damızlık oğlaklardan biri, Ezine İlçesine bağlı Kemallı Köyü'nden besici Recep Uçar tarafından bin 600 TL bedelle satın alındı.

Satın aldığı teke ile elindeki hayvanların ırk durumunu iyileştirmeyi planladığını belirten Uçar, "Üniversitenin yapmış olduğu bu çalışmalardan biz de faydalanmayı düşündük. Bugüne nasipmiş. İyi bir teke alıp elimizdeki hayvanların ırkını daha iyi bir duruma getireceğiz. Daha iyi ürün elde edeceğiz. Kazancımız da artacak. Ülke ekonomisine de katkısı daha fazla olacak. Tekenin ihalesi bin 100 liradan başladı. Rakiple yarışınca bin 600 liraya aldım. Fiyatı yüksek ama. İyi bir ırk olduğu için tercih ettim" diye konuştu.

Kaynak: AA