Avrupa'da Göçmenleri En Çok Fransa Alıkoyuyor

Fransa'nın Avrupa'da göçmenlere "idari alıkoyma" işlemini en çok uygulayan ülke olduğu bildirildi.

Göçmen dernekleri Assfam, Forum-Refugies, France Terre d'asile, Cimade ve Ordre de Malte'ın hazırladığı ortak rapora göre, 2014 yılında en fazla sayıda göçmene "idari alıkoyma" işlemi uygulayan ülkeler arasında Fransa 50 bin kişiyle ilk sırada yer aldı.

İdari alıkoyma işlemi süresinin 45 güne kadar uzatılabildiği Fransa'da geçen yıl alıkonulan göçmenlerin sayısı 2013 yılına göre yüzde 9 artış kaydederken, göçmenlerin 23 bini ülkenin deniz aşırı topraklarında alıkonulma işlemine tabi tutuldu.

Rapora göre Fransa, İspanya'dakilerin 5, Almanya'dakilerin 10 ve İngiltere'de bulunanların ise 18 katı göçmeni idari yöntemlerle alıkoydu.

- Tasarıda değişiklik talebi

Fransa'da gözaltı işlemlerinin kitlesel ve sıradan bir hale geldiğinin vurgulandığı raporda, göçmenlere yönelik insan hakları ihlallerinin yapıldığı belirtildi. Raporda, "Alıkoyma işleminin Avrupa içindeki göç hareketlerinin bir kısmını düzenlemek için uygun bir yöntem olmadığına kuşku yoktur" denildi.

Derneklerin raporunda, Fransız Hükümeti'nin Ulusal Meclis'e yarın sunmayı planladığı yabancı haklarına ilişkin yasa tasarısının yeniden düzenlenmesi çağrısında da bulunuldu.

Rapora göre alıkoyma işlemi en çok Tunus, Fas, Cezayir, Romanya ve Arnavutluk kökenli göçmenlere uygulanırken, en çok sınır dışı işlemi de Arnavutlar'a yapıldı.

Fransa İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Fransa bu yıl yaklaşık 66 bin sığınma talebi aldı. Hükümet'in gelecek yıl sonuna kadar, sığınma talebi kabul edilenler için 5 bin, sığınma talebinde bulunanlar için 4 bin, yasa dışı göçmenler için ise bin 500 kişilik barınma yeri inşa etmesi bekleniyor.

Bu ay başında Paris'in merkezindeki bir metro istasyonu altında barınmakta olan yaklaşık 350 göçmenin bulunduğu bölge güvenlik güçlerince zor kullanılarak boşaltılmış, ülkenin İngiltere sınırında bulunan Calais kentindeki 2 göçmen kampına polis tarafından müdahale edilerek göçmenler kamptan çıkarılmıştı.

Polisin kamplara müdahalesi Fransız basınında geniş yer almış ve birçok insan hakları örgütü tarafından eleştirilmişti.

Kaynak: AA