OMÜ'den Dünyada Bir İlk

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) dünyada ilk defa 2MASS J00532822+2536229 çift yıldız sisteminin fotometrik gözlemleri yapılarak gözlem verilerinden ışık eğrileri çıkarıldı.

OMÜ'den Dünyada Bir İlk
OMÜ Gözlemevi’nde çift yıldız sistemleri hakkında araştırmalar yapıldığını söyleyen OMÜ Planetaryun(gök evi) ve Gözlemevi Sorumlusu Selami Kalkan, “Yapılan araştırmalar yıldızların yüzde 85’inin ikili veya üçlü sistemler çoklu sistemler olduğunu gösteriyor. Biz bunları teleskoplarla bile tek yıldız olarak görüyoruz. Nasıl çiftli olduklarını anlıyoruz? Sürekli bunların ışıklarını toplayarak zamana karşı ışık eğrisi grafiklerini çıkartıyoruz. Bu grafikler sonucu çiftli sistemlerin kütleleri, kütle oranları, birbiri etrafında dönme süreleri analizler sonucunda çıkartabiliyoruz. Bu analizler sonucunda yıldızlardan aldığımız verilere göre etrafındaki sistem hakkında da bilgi sahibi oluyoruz” dedi.

“DÜNYADA İLK DEFA BURADAN İNCELENDİ”

Burada yapılan çalışmada literatürden alınan yıldız, çift yıldız gözlemi olarak dünyada ilk defa OMÜ Gözlemevi’nde gözlemlendiğini ifade eden Kalkan, “Bu yıldız literatürde var fakat çift yıldız çalışması ışık eğrisi çalışması ilk defa burada yapıldı. Bu yıldızın ışık elemanlarını çıkardık. Üç boyutlu olarak modellemesini yaptık. Bu çalışmada 2MASS J00532822+2536229 çift yıldız sisteminin fotometrik gözlemleri yapılarak gözlem verilerinden ışık eğrileri çıkartılmıştır. Işık eğrisi analizleri sonucu yıldız sisteminin parametreleri hesaplanmıştır. Çift yıldız sistemlerinin yardımıyla belirlenen parametreler ile tek yıldızların fiziksel özellikleri de belirlenebilmekte ve aynı zamanda nova, süpernova, beyaz cüce, nötron yıldızı, pulsar ve hatta kara delik gibi ilginç gök cisimleri hakkındaki bilgiye üyesi oldukları ulaşılabilmektedir. 2MASS J00532822+2536229 çift yıldız sisteminin gözlemleri OMÜ Gözlemevi’ndeki 36 cm çaplı teleskop ile yapılmıştır. Dünyada ne kadar çok yıldız analizi yapılırsa sistem hakkında o kadar bilgi sahibi olunabilir. Dolayısıyla bizim burada yaptığımız çalışma da o veriye buradan bir parça katabilmektir” diye konuştu.

Kaynak: İHA