Belkıs İbrahim Hakkıoğlu Açıklaması 'Tevfizname İbret Levhasıdır'

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin anıldığı Anadolu’yu Mayalayanlar programında konuşan İbrahim Hakkı Hazretleri’nin 6’ncı kuşaktan torunu Belkıs İbrahim Hakkıoğlu, “Tefvizname bize hem moral sığınağı hem de inancımızı ölçüp tartma ibret levhasıdır” dedi.

Belkıs İbrahim Hakkıoğlu Açıklaması 'Tevfizname İbret Levhasıdır'
Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün Dörtyol Meydanı’nda düzenlediği Ramazan etkinlikleri devam ediyor. Her akşam farklı bir gönül sultanının anıldığı Anadolu’yu Mayalayanlar programında son olarak Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri anıldı. Dörtyol Meydanı’nda gerçekleştirilen programa Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, İbrahim Hakkı Hazretleri’nin 6’ncı kuşaktan torunu Belkıs İbrahim Hakkıoğlu, İlahiyatçı-Yazar Prof. Dr. Emin Işık, AK Parti Esenler eski İlçe Başkanı Umut Özkan, Belediye Başkan Yardımcıları, Meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterimiyle devam etti.

“O SADECE BİR MUTASAVVIF DEĞİL”

Programda ilk olarak konuşma yapan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Anadolu’yu mayalayanları her akşam Dörtyol Meydanı’nda tüm misafirperverliği ile ağırlayan Esenler halkına teşekkür ederek, “Bu ülkenin doğusundan bu ülkenin batısına kadar her bir tarafta iz bırakmış ve izi sürülen gönül sultanlarımızın bu toprakları kardeşlik, dostluk ve ahlak üzerine nasıl inşa ettiklerini her akşam bir gönül sultanını anarken yeniden anlıyoruz. İbrahim Hakkı Hazretleri’nin herkes tarafından bilinen kitabı Marifetname. İbrahim Hakkı Hazretleri denildiğinde aklımıza ilk gelen özelliğinin mutasavvıf olduğunu görürüz. Marifetname’yi açıp baktığımızda onu astrolog, fizikçi, matematikçi ve psikolog olarak görürüz” dedi.

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’ni programda 6’ncı kuşaktan torunu Belkıs İbrahim Hakkıoğlu ve İlahiyatçı-Yazar Prof. Dr. Emin Işık anlattı. Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin 1703 senesinde Hasankale’de doğduğunu söyleyen Prof. Dr. Emin Işık, babası Osman Efendi ve dedesinin de ulemadan olduğunu belirtti.

İbrahim Hakkı Hazretleri’ninin Marifetname kitabını ya da diğer eserlerini ezberleseniz, İbrahim Hakkı Hazretleri’ni bir defa görmüş sayılmazsınız” diyen Işık, hâl dilinin insandan insana nakledildiğini söyledi.



“TEVFİZNAME İBRET LEVHASIDIR”

İbrahim Hakkı Hazretleri’nin 6’ncı kuşaktan torunu Belkıs İbrahim Hakkıoğlu, İbrahim Hakkı Hazretleri’nin yaratıcıya ulaşmak için önce yarattıkları ve kainat üzerinde düşündüğünü belirterek, “İbrahim Hakkı Hazretleri ‘Muhabbetullah gayrete bağlıdır’ diyor. İlahi aşktaki nihai nokta Cenab-ı Hakk’tır. İnancınızı kontrol etmek istiyorsanız Tefvizname’yi okuyun. Tefvizname’deki her mısranın karşılığında bir hadis-i şerif veya ayetler var. Tefvizname bize hem moral sığınağı hem de inancımızı ölçüp tartma ibret levhasıdır. Çünkü biz inancımızda ne kadar samimiyiz. İbrahim Hakkı Hazretleri ‘Bakalım Mevla neyler, neylerse güzel eyler’ diyor. Tefvizname ile kendinizi ölçebilirsiniz. Bir hadise yaşandığında gerçekten Hakk’a bağlanarak bu sükuneti gösterebiliyor muyuz? Yoksa dünyevi başka anlamlar mı yüklüyoruz?” dedi.

Program, tasavvuf musikisinin sevilen ismi Agâh’ın konseri ile sona erdi.
Kaynak: İHA