Türkiye'de 1 Milyona Yakın Çocuk Çalışıyor

İçel Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, İçel’de Suriyeli göçmenlerin de gelmesiyle birlikte 5 bine yakın çocuğun sokakta çalıştığını söyledi.

Türkiye'de 1 Milyona Yakın Çocuk Çalışıyor
Aslan, sokakta çalışan çocuklar ve çocuk işçiliği hakkında İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. İçel’de sokakta çalışan çocuk sayısının ilk zamanlarda 10 bin civarında olduğunu belirten Aslan, dernek olarak yürüttükleri faaliyetler ile birlikte bu sayıyı 2-3 bine kadar düşürdüklerini vurguladı. Aslan, "Bu sayı kentin ekonomik durumuna göre, okulların erken kapanmasına göre değişiyor. Bu sayı 2 bin, 3 bin iken 3 sene önce kentimize, ülkemize göç eden Suriyeli göçmenlerin çocukları da eklenince sokakta çalışan çocuk sayısı ciddi bir sayıya ulaştı. Tahminlerimize göre İçel’de 5 bine yakın çocuk sokakta çalışmakta. Tabi bu sayı Suriyeli çocukların yoğunlukta olduğu bir sayıdır. İçel’in her sokağında 3-5 Suriyeli çocuk çalışıyor" dedi.

“1 MİLYONA YAKIN ÇOCUK ÇALIŞIYOR”

İçel’de sokakta çalışan çocukların haliyle çok ciddi sorunlar teşkil etmeye başladığını ifade eden Aslan, "Ağır işlerde çalışan toplumun göremediği çocuk işçiler de var. Örneğin, tarım işçiliğini çok fazla göremiyoruz. Kentin dışında yapıldığı için sayıca bunu göremiyoruz. Bunun yanında sanayide ağır koşullarda çalışan çocuklar var’ haliyle bizlerde bunu pek fazla göremiyoruz. Dolayısıyla çocuk işçiliğine baktığımızda genel anlamda, dünyada yaklaşık 306 milyona yakın çocuk çalışmakta. Türkiye’de de bu oran çok yüksek. Yaklaşık olarak 1 milyona yakın çocuğun çok farklı sektörlerde çalıştığına ilişkin bir takım kurumların çalışmaları var. Bu konuda DİSK ve üniversiteler çok iyi çalışmalar yapıyor. Sanayinin birçok dalında, tarımda, sokakta, ev işçiliğinde çalışan çocukları ülkemizde yoğun olarak görmekteyiz. Bizim tespitlerimize göre Türkiye’de bulunan her iki çocuktan biri işçilik yapıyor. Buna ev işçiliği, tarım işçiliği, ağır sanayi işçiliği gibi iş kolları dahildir" şeklinde konuştu.

Yakın geçmişte uygulamaya geçen 4+4+4 eğitim sisteminin çocuk işçiliğinin daha çok artmasına neden olduğunu savunan Aslan, "Çünkü çocuk ilk 4 programı bitirdikten sonra, ikinci 4 programına ekonomik koşullardan dolayı gitmiyor. Dolayısıyla ekonomik koşullardan dolayı gitmediği için çocuk işçiliğe başlıyor. Çocuk işçiliği Türkiye’de çok ciddi bir sorun. İçel’de de öyle bir durum var. Şimdi okullar kapalı olduğu için lokantada, sokakta 2-3 çocuğun çalıştığını görüyoruz. Sanayiye gidiyorum ara sıra oralarda çocukların ağır koşullarda çalıştığını görüyorum" ifadelerini kullandı.

"ÇOCUKLARI SOKAKTAN KURTARIYORUZ"

Dernek olarak ekonomik yetersizlikten dolayı çocuklara psikolojik destek veremediklerini ama çocukları sokaktan ve ağır işlerden uzak tutmak için ellerinden gelenin fazlasını yapmaya çalıştıklarını anlatan Aslan şöyle devam etti:

"Psikolojik faaliyetler uzmanlık gerektiren bir dal. Ama sosyolojik olarak şöyle bir çalışma yürütüyoruz, çocukların okullaşması için destek sunuyoruz. Her sene eylül ayında ekonomik gücümüze göre bir tarama yaptırıyoruz. Özellikle sokakta çalışan çocukların tespiti için. Bu tespit sonrası okul ihtiyaçlarını karşılayıp, okula gitmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bazen 150, bazen 100, bazen de 50 çocuğun okula gitmesine yardımcı oluyoruz. Çocukları okula göndermenin yanında sosyal ve kültürel alanlarda yapılan çalışmalarla da bir araya getirmeye çalışıyoruz. Çocuğun haklarını iyi öğrenebilmesi için tiyatro gösterisine götürüyoruz. Ekonomik koşullara göre senede bir veya iki defa çocukları kampa götürüyoruz. Bu kampta çocuklara haklarını anlatıyoruz, çalışmamaları gerektiğini anlatıyoruz. Eğitim ve aktivite uygulamaları yapıyoruz. Toroslar Belediyesi ile bir çalışma yürütüyoruz. Bu projede özellikle çocuk işçiliği yapan, ağır koşullarda çalışan çocukları, özellikle 16-18 yaş grubundaki çocukları daha çok suça bulaştırılmış yada suça bulaştırılmaya meyilli çocukları alıp Toroslar Belediyesi tarafından hazırlanan projelerle buluşturmak istiyoruz. Toroslar Belediyesi bizim için iki ya da üç atölye kuracak. Yaz aylarında bu çocuklara bu atölyelerde hem meslek edindirme hem de kişisel gelişim kursları verilecek."

“SAHİP ÇIKMAZSAK SUÇ MAKİNESİ OLURLAR”

Sokakta çalışan çocuklara vatandaşların da sahip çıkması gerektiğine işaret eden Aslan, "Eğer çocuklara sahip çıkmazsak ileride suç makinesi haline dönüşüp, topluma çok çeşitli zararlar verebilir. Çocuklar yarının güvencesi. Vatandaşlar sokakta çalışan çocuklarlar iletişim içinde olmalıdır. Dernek olarak ulaşamadığımız noktalarda bizimle birlikte çalışmalar yürütebilirler. Ortak çalışmalar yürütebiliriz vatandaşlarla. Bu tarz konulara yardımlara ihtiyacımız var. Çalışan çocuklara hakları hakkında bilgiler verebiliriz. İş yeri sahibine ya da bu durumu izah edip çocuğun çalıştırılmaması gerektiğini söyleyebiliriz. Çocuklar bu konulara karşı çok duyarlıdır. Kendi haklarını öğrendiklerinde çocuklar çalışmamaya başlayabilirler. Şunu düşünmeye başlıyorlar, ‘ben bu yaşta çalışırsam fiziksel ve ruhsal olarak zarar göreceğim’ demeye başlıyorlar. Dolayısıyla çalışmayı reddeden çocuk yerinin okul, oyun alanı, kültürel faaliyetler olarak görmeye başlar. Bu da çocukları sokaktan uzak tutar" dedi.

Kaynak: İHA