'Dosso Dossi'de 1 Haftada 1 Milyon Ürün Sattık'

Dosso Dossi Fashion Show Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, her yıl iki kez düzenledikleri Dosso Dossi Fashion Show'da 32 ülkeden yaklaşık 5 bin müşteriyi ağırladıklarını belirterek, "Dosso Dossi'de 1 haftada 1 milyon ürün satıp yıllık ciroda 110 milyon dolara ulaştık" dedi.

Antalya'da 8-14 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen Dosso Dossi Fashion Show' a ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Eraslan, Business Holiday iş modeli ile iş ve tatili birleştirdiklerini söyledi.

Dosso Dossi Fashion Show kapsamında 32 ülkede hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 5 bin alıcıyı Antalya'da buluşturduklarını ifade eden Eraslan, "Tamamı yerli 150 firmanın yaklaşık 50 milyon dolarlık satış yaptığı 1 haftalık organizasyon, ihracatta 2015'e kan kaybıyla başlayan hazır giyim sektörüne can suyu oldu" diye konuştu.

Eraslan, Dosso Dossi Fashion Show ile Antalya'yı moda şehri yapma yolunda önemli bir organizasyona imza attıklarını dile getirdi. 10 yıl önce 11 üretici firma ve 45 alıcı ile işe başladıklarını hatırlatan Eraslan, şöyle devam etti:

"Bugün 150 firma ile 32 ülkeden çoğu butik sahibi 5 bin müşteriye ürün satıyoruz. Türkiye'nin en büyük fuar organizasyonuyuz. Küresel belirsizliklerin yaşandığı bir dönemde tüm riskleri üzerimize alarak üretici ile alıcı arasında güven köprüsü kuruyoruz. Hem üretici hem de alıcı için garantörüz. Bazı üretici firmalarımız sadece Dosso Dossi'de aldıkları siparişler için üretim yapıyor. 30 bin kişiye geçici istihdam imkanı sağlıyoruz. Bir haftada en az 1 milyon hazır giyim ürününü satarak yaklaşık 50 milyon dolar ciroya ulaştık. Senede iki kez düzenlediğimiz Dosso Dossi'de ilave siparişlerle yıllık 110 milyon dolar ciroyu yakaladık."

İş ve tatili birleştiren organizasyonun dünyada benzerinin bulunmadığını ve Yargıtay tarafından "özgün iş modeli" olarak onayladığını vurgulayan Eraslan, "İstanbul İkitelli'de büyük bir lojistik üssümüz var. 32 ülkeden 200'ün üzerinde şehre ürün sevkiyatı yapıyoruz. Siparişleri 3-6 hafta içinde teslim ediyoruz" şeklinde konuştu.

Eraslan, her yıl yüzde 20-30 büyüdüklerini ifade ederek, katma değeri yüksek ürünlerle Türk hazır giyim sektörünün pazarlanması ve markalaşması yolunda en büyük umutlarından birinin Dosso Dossi Fashion Show olduğunu söyledi.

Müşteri sayısının 5 yıl içinde 20 bine yaklaşacağını tahmin ettiklerini dile getiren Eraslan, Dosso Dossi Fashion Show ile Türkiye'nin tanıtımına büyük katkı yaptıklarını, fakat devletten destek alamadıklarını kaydetti. Eraslan, "Tanıtım bütçesinden bize de fon ayrılabilir. Devletimizden destek alabilirsek dünyayı Antalya'ya getiririm" ifadelerini kullandı.

-"Maliyetlerimizin yüzde 25 gerilemesiyle Çin'e karşı elimizi güçlendirdik"

Türkiye'de üretim maliyetlerinin düştüğünü ve Çin'e karşı ellerinin güçlendiğini dile getiren Eraslan, şöyle konuştu:

"Kurdaki parite farkı ve üreticilerimizin karlarını düşürmesi rekabet avantajı sağladı. Bunlara bağlı olarak maliyetlerimizin yüzde 25 gerilemesiyle Çin'e karşı elimizi güçlendirdik. Biz ürünümüzü en geç 1,5 ayda teslim ederken Çin'de bu süre 6 ayı bulabiliyor. Büyük markaların artık çok yüksek miktarlı siparişler vermemesi bizim şansımızı artırıyor. Dünyanın önde gelen hazır giyim pazarlarına Çin'den çok daha yakınız. Tasarımda da Çin'in önündeyiz. Türkiye'ye gelip bizim modellerimizi kopya ediyorlar. Ülkemizde hazır giyim sektörünün önünün uzun yıllar açık olduğunu görüyorum."

Eraslan, Dosso Dossi Fashion Show'da müşterilerin yarıya yakınını Ruslar ve Ukraynalılar oluşturduğunu, ülkelerindeki siyasal ve ekonomik sorunlar nedeniyle bu ülkelerden gelen alıcılara özel bazı kolaylıklar sağlandığını söyledi.

Dosso Dossi Fashion Show'a gelen konuklar için Antalya'da 5 yıldızlı 10 büyük otel kapatıldığını dile getiren Eraslan, organizasyonun ekonomiye büyük hareketlilik kazandırdığını ve Antalya esnafının yüzünü güldürdüğünü kaydetti.

Kaynak: AA