Enbar'daki 1,5 Milyon Kişi İçin Destek Çağrısı

Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Aydın Beyatlı, Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in Ramadi Barajının kapaklarını kapatmasından Enbar'da yaşayan 1,5 milyon insanın etkilenmesinin beklendiğini belirterek, "Bu insanlar ya ölecek ya da göç etmek zorunda kalacak. Buna dünyanın dikkatini çekmek gerekir. Böylesine bir insanlık dramı yaşanmadan gerekenin yapılması lazım" çağrısında bulundu.

AA muhabirine bir süre önce bölgeye yaptığı ziyarete ilişkin izlenimlerini aktaran Beyatlı, DAEŞ'in Irak'taki bütün illerde insanlık dışı muamelelerde bulunduğunu söyledi.

Tuzhurmatu'nun Emirli kasabasında onlarca Türkmen'in DAEŞ tarafından hunharca katledildiğini ifade eden Beyatlı, "Emirli, ambargoya tabi tutularak haftalarca gıdasız ve susuz kaldı. Gerçekten çok acı günler yaşıyoruz. İslamiyet ile alakası olmayan bir örgüt. Bunlar Şii'sini, Kürt'ünü, Türk'ünü, Arap'ını açıkça vurmaktadır" diye konuştu.

Enbar vilayetinin kent merkezini kontrolü altında tutan DAEŞ'in, geçen hafta Ramadi Barajının kapaklarını kapattığını anımsatan Beyatlı, bölgedeki Habbaniye başta olmak üzere birçok ilde su sıkıntısı yaşandığını bildirdi.

-"1,5 milyon insan etkilenecek"

Beyatlı, Fırat üzerindeki barajın bölgenin en önemli su kaynağı olduğunu vurgulayarak, "DAEŞ'in Ramadi Barajını ele geçirmesiyle kapakları kapatması o bölgenin tümüyle ölümü demektir. Enbar'da yaşayan 1,5 milyon insanın etkileneceği kesindir. Bu insanlar ya ölecek ya da göç etmek zorunda kalacak. Enbar'ın en önemli geçim kaynağı tarım. Buna dünyanın dikkatini çekmek gerekir. Böylesine bir insanlık dramı yaşanmadan gerekenin yapılması lazım" ifadesini kullandı.

DAEŞ'in Irak'ın kuzeyindeki bazı barajları ele geçireceği yönünde bilgi aldıklarını aktaran Beyatlı, terör örgütünün güneydeki Ramadi Barajına ineceğinin ise tahmin edilmediğini belirtti.

-"DAEŞ çok ciddi bir stratejik hamleyi gerçekleştirdi"

Beyatlı, Irak ordusu ve Haşd-i Şa'bi milislerinin Musul'u DAEŞ'in elinden kurtarmaya çalışırken Enbar'ın unutulduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Musul'u düşünürken Enbar elden gitti. DAEŞ gün geçtikçe daha da yayılmaktadır. Şii bölgesinin sınırlarına dayanmıştır. Su verilmezse Irak'ın sadece bir bölgesi değil güneyi de çok ciddi etkilenecektir. DAEŞ çok ciddi bir stratejik hamle gerçekleştirdi. Bu hamle oradaki insanları göçe zorluyor. Geçmişte Ramadi'den Bağdat'a göç eden insanlar bu kente alınmazken bu olaydan sonra Bağdat sınırında büyük yığılmalar olacaktır. Bağdat insanlık dramının merkezi olacaktır."

-Teröre karşı birliktelik çağrısı

Enbar'da yaşayanların büyük çoğunluğunun Araplardan oluştuğuna işaret eden Beyatlı, şunları kaydetti:

"Enbar'daki Sünni kardeşlerimiz, Necef ve Kerbela'daki göçmen Şii kardeşlerimiz, Kürtler ve Araplar DAEŞ'ten zarar görmektedir. DAEŞ'in bu zulmü karşısında birlikteliğimizin sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu etnik gruplar DAEŞ karşısında bir araya gelmelidir. Terörün karşısında tek yumruk olmalı. Bugün Enbar'da bu tehlike yaşanıyor, dün Musul ve Kerkük'te yaşandı, yarın Erbil ve Zaho'ya da sıçrayacaktır. Birliktelik olursa DAEŞ'i başımızdan defederiz."

-Bölgedeki gelişmeler

DAEŞ'in 2 Haziran'da Fırat nehri üzerindeki Ramadi Barajının tüm kapaklarını kapattığı ve kentin doğu bölgelerine giden suyu kestiği bildirilmişti.

Irak'ın yüz ölçümü bakımından en büyük vilayeti Enbar'ın merkezi Ramadi, yaklaşık iki haftadan bu yana DAEŞ'in kontrolünde bulunuyor. Irak ordusu ve Haşd-i Şa'bi milisleri, kentin geri alınması için 26 Mayıs'ta operasyon başlatmıştı.

Kaynak: AA